Odprta Kuhinja

Klasike z Yasko: Pavlova

Odpri galerijo
A+   A-
Pavlova je svetovno znana klasika. To je kraljica poletnih sladic, verjetno tudi zato, ker je neznansko fotogenična!


Pripravljena je na osnovi meringe, kar pravzaprav pomeni pečeno penasto zmes iz stepenih beljakov in sladkorja. Ime je dobila po sloviti ruski primabalerini Ani Pav­lovi, ki je plesala vlogo belega laboda v znamenitem baletu Labodje jezero. Zgodovina te sladice sega v začetek 20. stoletja, ko je med baletno turnejo po Avstraliji kuhar prav za umetnico pripravil to impozantno torto, ki spominja na njen baletni kostum.

Pravilno pečena meringa za pripravo pavlove ima zunaj belo in gladko, izredno krhko in lomljivo skorjo ter mehko notranjo teksturo, ki je penasta in nežna, podobna sladkornim penicam. Tradicionalno je ta torta nadevana z znamenito, za pripravo zelo preprosto kremo chantilly iz stepene sladke smetane, sladkorja in vanilje, lahko pa ji dodamo tudi bogato domačo vaniljevo kremo. Nazadnje pavlovo obilno obložimo s sezonskim svežim sadjem ter posujemo s sladkorjem v prahu.

In prav gotovo lahko ta nebeško dobra sladica, ki se dobesedno stopi v ustih, pri pripravi povzroči kup frus­tracij, čeprav je glede na sestavine in samo teorijo dokaj preprosta. Osnovno pravilo je dober in preverjen recept, ki vam bo prihranil »muke«, predvsem pa priporočam: upoštevajte prav vse trike in namige, ki sem jih skrbno zbrala in zapisala v nadaljevanju. Naj se sladko poletje začne!
Priporočamo še: Rikotina krema z limono in jagodami: pripravljena je, še preden lahko rečeš njam

Pavlova



  • 4 beljaki (velika jajca ali 5 beljakov majhnih jajc)

  • 250 g sladkorja (pol kristalnega in pol v prahu)

  • 2 žlički limonovega soka

  • pol žličke tekoče vanilje

  • 10 g koruznega škroba


Krema chantilly

  • 250 ml sladke smetane

  • 25 g sladkorja v prahu

  • pol žličke tekoče vanilje


Drugo

  • 1 kg svežega jagodičevja (in 2–3 žlice sladkorja)


Po okusu

  • sveži listi mete ali melise ter sladkor v prahu za posip


Priprava


1. Pečico vključimo na 100 stopinj.

2. Z limonovim sokom ali kisom obrišemo posodo in metlico, s katero bomo stepali beljake, pa tudi žlico, s katero bomo pozneje oblikovali meringo.

3. Rumenjake ločimo od beljakov.

Meringa


1.  Beljake začnemo stepati pri majhni hit­rosti. Ko ne vidimo več čistih beljakov in že nastajajo mehurčki ter beljaki postanejo malce penasti, mešalnik prestavimo na srednjo hitrost in mešamo, da postanejo beljaki mehko puhasti (a še ne držijo oblike).

2. Zdaj začnemo dodajati sladkor: počasi, žlico po žlico. Ko v beljake dodamo ves sladkor, stepamo pri največji hitrosti, dokler se ves sladkor ne stopi in ne dobimo svileno sijoče in gladke meringe, ki čvrsto drži obliko, med prsti pa ne čutimo sladkorja.

ni podpisa
ni podpisa


3. Nato prilijemo limonov sok in vaniljo ter premešamo.

4. Na koncu dodamo še s cedilom presejani koruzni škrob in ga zelo na hitro vmešamo.

ni podpisa
ni podpisa

Oblikovanje in peka


1. Pripravimo pekač: na vsak konec pekača nanesemo žličko pripravljene meringe ter nanjo položimo papir za peko. Z rokami ga pogladimo in tako »zalepimo«.

2. Nato na sredino pekača nanesemo vso meringo. Z žlico jo oblikujemo v poljuben krog, na vrhu pa z žlico naredimo vdolbinico, po želji lahko ob strani naredimo tudi vzorec (z ožjo lopatko malce pod kotom potegnemo od spodnjega dela do vrha meringe, okoli in okoli, da dobimo lep valovit vzorec).

3. Pripravljeno meringo postavimo v ogreto pečico za 2 uri. Po peki pečico izklopimo, vendar meringo pustimo v njej, vse do­kler se popolnoma ne ohladi. V tem času pečice ne odpiramo (vsaj 4–6 ur).

Processed with VSCO with al1 preset
Processed with VSCO with al1 preset

Nadev in postrežba


1. Ko je meringa ohlajena, jo postavimo na servirni krožnik in pripravimo nadev oziroma smetanovo kremo ter sadje. Kremo naredimo tako, da vse sestavine stepemo do kremaste strukture, nato pa z njo premažemo srednji del meringe, torej vdolbino.

2. Očiščeno jagodičevje razdelimo na dva dela. Prvemu delu dodamo 2–3 žlice sladkorja ter ga v mešalniku zmešamo do gladkega. Če želimo res fino gladko strukturo, pire precedimo skozi cedilo, da izločimo vse peške jagodičevja.

3. Nekaj žlic te sadne omake nanesemo oziroma polijemo na kremo ter obložimo s preostalo polovico jagodičevja. Tik pred serviranjem lahko pavlovo še dodatno prelijemo s sadno omako, da ta steče tudi po meringi, posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z lističi mete ali melise.

Processed with VSCO with al1 preset
Processed with VSCO with al1 preset


Deloindom.si: Svetovalnica: Ali tudi za dolgoročno oddajanje potrebujem soglasje sosedov?
Datum Objave: 6.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: