
Lahka, sadna, sladka in rahla – tako lahko na hitro opiševa ključne lastnosti dobre osvežilne pomladne sladice.
Krema iz rikote in limone je nežna in prijetno lahka, preliv iz jagod pa te žene, da iz kozarčka postrgaš še zadnjo kapljico.
Jagodni preliv
- 200 g jagod
- 2 žlici sladkorja v prahu
Rikotina krema z limono
- 250 g rikote
- 2 bio limoni (za lupinico in sok)
- vrečka limonovega sladkorja
- 3–4 žlice sladkorja v prahu
- 250 ml sladke smetane za stepanje
Priprava
1. Jagodna osnova: v kozico stresemo jagode in sladkor v prahu. Pristavimo jo na ogenj in segrevamo, dokler se jagode povsem ne zmehčajo. Fino jih zmeljemo s paličnim mešalnikom. Jagodno osnovo razdelimo v 4 kozarce in postavimo na hladno, da se ohladi.
2. Rikotina krema: z limon nastrgamo lupinico, nato iz njih stisnemo sok, ki ga pretočimo skozi cedilo. Oboje zmešamo z rikoto. Dodamo vrečko limonovega sladkorja in 3–4 žlice sladkorja v prahu. Dobro premešamo.
3. Sladko smetano stepemo in jo s spatulo nežno primešamo k rikoti.
4. Dobljeno kremo nabrizgamo v kozarce na ohlajeno jagodno osnovo.
5. Rikotina krema ne potrebuje strjevanja, zato jo lahko pomlatimo kar takoj ali pa kozarčke vrnemo v hladilnik.