Odprta Kuhinja

Klasike z Yasko: pohorska omleta, kot se šika

Recept, da v poplavi trendovskih sladic ne pozabimo na tiste najbolj priljubljene iz slovenske zakladnice. (Foto: Yaska)
Odpri galerijo
A+   A-
Recept, da v poplavi trendovskih sladic ne pozabimo na tiste najbolj priljubljene iz slovenske zakladnice.

Moje sorodstvene vezi segajo tudi na štajerski konec, zato je pohorska omleta pri nas doma kar precej oboževana, čeprav se na splošno zdi, da je med poplavo trendovskih sladic morda malo pozabljena. Da ne bo tako in da ohranimo slovensko tradicijo in vse, kar je dobrega, se lotimo te krasne sladice, ki je pravzaprav zelo preprosta za pripravo.

Pri pohorski omleti je pomemben biskvit, ki mora biti mehak, puhast in sočen. Premažemo ga z džemom iz brusnic (vsebuje naj cele sadeže) in nadevamo z gozdnimi borovnicami ter vse skupaj zaključimo s stepeno sladko smetano in – da je življenje še slajše – posujemo s sladkorjem v prahu (lahko pa poškropimo še s šilcem mentolovega likerja) ter postrežemo takoj, še toplo.

To tradicionalno recepturo sem si izposodila kar tam, kjer so njene korenine, na Pohorju. Menda je nastala leta 1952 v takratnem Poštarskem domu, ki je zdaj znan kot hotel Tisa, avtor pa je bil Franc Pogačar, v tistih letih tam glavni kuhar. Po drugih navedbah naj bi nastala že kakšno leto prej v takratnem Železničarskem domu, izpod rok kuharskega mojstra Viljema Račiča. Vsekakor pa se je ohranila in v hotelu Tisa pohorsko omleto še danes postrežejo na tradicionalni način, vedno svežo pripravljeno in samo s sadeži iz pohorskih gozdov.

Sladka nebesa (Foto: Yaska)
Sladka nebesa (Foto: Yaska)

Pa priprava doma?

Popolnoma preprosta, vendar se pri prebiranju izvirnega recepta takoj porodi vprašanje oziroma dilema, koliko pa sploh je žlica moke ali sladkorja. Je to merilna žlica ali jedilna žlica, poravnana ali s kupčkom?! No, natančne recepture vam tudi jaz ne morem dati, kajti vse skupaj je odvisno od tega, kako velika so jajca. Če pa vseeno poenostavim: pri srednje velikih jajcih potrebujemo nekje od 20 do 30 g moke na jajce in tudi toliko sladkorja. V originalu jo sicer pripravljajo v ponvi, da dobi obliko omlete, jaz pa sem uporabila kar model za torto.

Slovenska sladica, ki jo vsi obožujemo (Foto: Yaska)
Slovenska sladica, ki jo vsi obožujemo (Foto: Yaska)

Pohorska omleta

Za eno.

 • 3 jajca
 • 3 žlice oziroma 75 g sladkorja
 • 3 žlice oziroma 75 g moke (bela gladka)

Drugo

 • 3 žlice brusničnega džema
 • borovnice
 • 250 ml sladke smetane

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
 2. Tortni model namastimo in ga obložimo s papirjem za peko (dno in obod).
 3. Rumenjake ločimo od beljakov.
 4. Beljake najprej stepamo do trenutka, ko se začnejo peniti, nato pa ob stepanju počasi dodajamo sladkor ter nadaljujemo, da beljak postane kremast in se sladkor stopi.
 5. Rumenjake ročno zmešamo v gladko zmes in jih prilijemo k stepenim beljakom ter premešamo, da dobimo penasto jajčno zmes.
 6. Na koncu moko sproti presejemo ter dodamo oziroma jo ročno previdno vmešamo v jajčno zmes, da dobimo lepo gladko biskvitno maso.
 7. Pripravljeno biskvitno maso vlijemo v tortni model ter jo z lopatko nežno poravnamo (ali z modelom narahlo potolčemo ob podlago).
 8. Nato z lopatko po sredini naredimo oziroma izdolbemo kanalček.
 9. Biskvit pečemo 10 do 12 minut oziroma tako dolgo, da se po vrhu svetlo zlato rjavo obarva. Zagotovo je pečen, ko lesena palčka, s katero ga prebodemo, ostane suha, ko jo izvlečemo.
 10. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in v modelu pustimo še 5 minut.
 11. Nato odstranimo obod in biskvit obrnemo na večji kos papirja za peko, da lahko odstranimo papir za peko, na katerem smo ga pekli, nato pa ga spet obrnemo nazaj (tako da gledamo zgornjo zapečeno plast).
 12. Zdaj imamo dve možnosti: če želimo pripraviti omleto takoj, potem še topel biskvit premažemo z džemom, dodamo borovnice (nekaj pretlačenih in nekaj celih) in ga prepognemo. Če pa želimo omleto pripraviti pozneje, biskvit najprej prepognemo, in sicer tako, da je tudi med polovicama biskvita papir za peko, ter tako zavitega pustimo, da se popolnoma ohladi, šele nato nadaljujemo postopek.
 13. Na koncu sladko smetano kremasto stepemo ter omleto okoli in okoli okra­simo s kupčki nabrizgane smetane in potresemo s sladkorjem v prahu.

image_alt
Smetanove omlete z breskvijo: hitra, preprosta, a neverjetno dobra nedeljska sladica

Datum Objave: 6.7.2024 ob 06:07

Več iz te teme:

pohorska omletaYaskaslovenske sladicesladiceslovenska kuhinja

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!