Odprta Kuhinja

Klasike z Yasko: slivovi cmoki iz skutnega testa

Odpri galerijo
A+   A-
Priprava cmokov iz skutnega testa je res zelo preprosta, naravnost »brzinska«, a zaradi tega niso prav nič manj okusni, celo bolj rahli so.


Zagotovo ima vsak svojo najljubšo nostalgično jed iz otroštva. Tisto, ki jo spomin lahko tako živo nariše, da jo kar zavonjamo in okusimo, kot takrat v tistem »davnem« času. Ta svetovno znana avstro-ogrska klasika, ki ji pri nas doma radi rečemo kar »knedli«, je zame prav to. Knedle je v mojem otroštvu mama pogosto pripravljala.

V tistih časih so bile letine domačih češpelj v našem sadovnjaku nadvse obilne. Pa tudi doma pridelanega krompirja, ki ga je bilo treba porabiti, je bilo na pretek, zato so bili na domači mizi vedno cmoki iz krompirjevega testa.

Če danes dobro pomislim, so bili malce zamudni za pripravo, čeprav se mi zdi, da jih je moja mami pripravila mimogrede. Ampak časi se spreminjajo in tudi letine krompirja so bile v zadnjem času slabe, težko je najti star krompir, ki je za krompirjevo testo najbolj primeren. In v takih primerih smo primorani poiskati alternative oziroma zamenjave za recepte naših mam.

Prav zato so pri meni pogosto na jedilniku skutni cmoki, ki so pripravljeni na zelo enostaven način, lahko bi rekla kar »brzinsko«, a zaradi tega niso prav nič manj okusni ali dobri, mogoče so še boljši (hmmm, samo tega ne omenjajte moji mami:)! Moja otroka jih obožujeta polnjene z različnimi vrstami sadja, sama pa prisegam na nostalgičen okus, najraje imam namreč češpljevo klasiko.

Priprava cmokov iz skutnega testa je res zelo preprosta, kar vzamemo kot eno od priložnosti, ko v kuhinjo povabimo še otroke. Skupaj se lotimo dela, saj so trenutki, preživeti v kuhinji, neprecenljivi, tako za starše kot za naše nadobudneže. Predvsem pa lahko pri skupnem kuhanju ustvarimo nove pomembne spomine, ki bodo nekoč postali nostalgični!

Kako s skuto


Priporočljivo je, da je testo ravno toliko mehko, da ga je mogoče lepo in z lahkoto oblikovati. Osnovne sestavine so skuta ali rikota, maslo za okus ter ostra moka in rumenjak. Skuta spada v skupino svežih sirov, pripravljajo jo iz posnetega, delno posnetega ali polnega mleka. Ima prijeten, blago kiselkast okus in vonj, glede na način izdelave pa je lahko zrnata ali pasirana. Za pripravo cmokov priporočam pasirano in ne skute v »grudicah«, saj želimo lepo gladko ter rahlo strukturo testa, ki se kuhano topi v ustih. Če vas moti njen kiselkasti okus, izberite rikoto, ki je običajno bolj blagega okusa in vonja. Rikota je namreč različica skute, ki se pridobi iz sirotke, tekočine, ki ostane po izdelavi sira ali skute. Zaradi drugačne beljakovinske sestave je tudi lažje prebavljiva.

Priprava testa za skutne cmoke
Priprava testa za skutne cmoke

Zakaj uporabimo ostro moko?


Pšenično moko v osnovi delimo na tipe glede na vsebnost mineralnih snovi. Tip 400 in tip 500 označujeta gladko oziroma mehko moko ali ostro moko. Razlika med njima je v velikosti delcev. Gladka moka, ki je pravzaprav navad­na moka, je precej bolj fino mleta kot ostra in zato pri peki lepše vzhaja ter je primerna za pripravo kruha, peciv ali testenin. Iz ostre pa dobimo več testa, saj potrebuje tudi več tekočine oziroma vlage, vendar to testo počasneje vzhaja, zato je primernejše za pripravo kuhanega, krompirjevega ali krhkega testa. Lahko pa za cmoke uporabimo tudi kar univerzalno moko ali celo bolj zdravo pirino moko.

Slivovi cmoki s skutnim testom


Namig: iz te količine testa nastane 12 do 14 cmokov.

  • 250–300 g ostre moke

  • 500 g pasirane skute (ali rikote)

  • 1 rumenjak

  • 80 g masla (stopljenega)

  • ščep soli


Drugo

  • slive

  • maslo

  • krušne drobtine

  • rjavi sladkor (med ali javorjev sirup)

  • cimet (lahko tudi mleti mak)


Priprava


1. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico, v katero dodamo vse preostale sestavine (skuto, rumenjak, maslo in sol).

2. Dobro premešamo – vendar ne gnetemo! –, da dobimo enotno testo. Ta postopek najlažje opravimo kar z rokami.

3. Testo prerežemo na pol, vsako polovico oblikujemo v svaljek, zavijemo v prozorno folijo za živila ter za pol ure postavimo v hladilnik, da se testo ohladili in malce strdi.

4. Medtem pripravimo slive: oprane prerežemo samo do polovice, tako da ostanejo na videz še cele, ter odstranimo koščico.

5. Vzamemo svaljek testa in ga na rahlo pomokani delovni površini narežemo na 6 ali 7 kosov, debelih približno za palec.

6. Vsak košček malce sploščimo v krog in na sredino položimo razkoščičeno slivo ter z rokami stisnemo robove testa skupaj, nato pa med dlanmi oblikujemo žogico oziroma cmok (če se nam testo lepi na roke, si pomagamo tako, da si jih malo pomokamo).

7. Pripravljene cmoke narahlo pomokamo ali pokrijemo s prtičem iz blaga, da se preveč ne izsušijo. Ko imamo vse pripravljene, jih kuhamo v osoljenem kropu vode približno 15 minut ali celo malce več (odvisno od debeline cmoka oziroma testa).

8. Kuhane s penovko poberemo iz vode in preložimo na krožnik. Zabelimo jih z na maslu prepraženimi drobtinami (razmerje 1 : 1), nato pa posujemo s sladkorjem (ali prelijemo z medom oziroma javorjevim sirupom) in cimetom.
ni podpisa
ni podpisa
O testu: Tradicionalno se slivovi cmoki pripravljajo iz krompirjevega testa, lahko pa izberemo tudi druge možnosti: paljeno, zdrobovo ali testo, pripravljeno iz skute. Meni je všeč tudi paljeno, vendar kot zaposlena mama, ki se vedno bori s časom, vseeno prisegam kar na skutno, saj je priprava res hitra in preprosta, cmoki pa rahli in okusni.

Priporočamo še: Maroulosalata: zelena grška solata, ki bo postala vaša stalnica

Deloindom.si: Tiktok trik s pralnim strojem, ki se ga lotevajo vsi na spletu
Datum Objave: 4.9.2023 ob 09:09

Več iz te teme:

skutaslivovi cmokiskutno testočešplje

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!