Odprta Kuhinja

Klasike z Yasko: vse, kar morate vedeti, da bo šunka v testu popolna

Odpri galerijo
A+   A-
Najboljši namigi in triki, da bo šunka v testu sočna in okusna, kruhova skorjica pa hrustljava in zlato rumena.


Šunka v testu je dobrota, ki zasluži posebno pozornost. Ni čudno, da, kot za potico, obstajajo tekmovanja in ocenjevanja najlepših primerkov, na ta način se hkrati ohranja tradicija. Vendar tudi če jo pripravljamo le za domačo mizo, je dobro poznati več koristnih napotkov, da bo blestela na velikonočni pojedini ter nas navdušila z okusom in sočnostjo, kruhov ovoj pa bo lepo oprijet okoli šunke, mehak in s hrustljavo zlato rumeno skorjico!

Izbira šunke, že kuhana ali nekuhana?


Uporabimo lahko šunko, ki je že toplotno obdelana oziroma pasterizirana, ali pa se lotimo priprave po tradicionalnem postopku in jo skuhamo sami. Za ta recept je sicer bolj priporočljiva slednja, vendar lahko v trgovinah in mesnicah najdemo tudi že toplotno obdelane šunke, ki jih ni treba kuhati, s čimer si lahko prihranimo kar nekaj časa. Vendar ni vsaka taka šunka dobra, zato moramo biti pri nakupu pozorni, da ne vsebuje aditivov, torej snovi, ki se uporabljajo pri pripravi živil zaradi konzerviranja, obarvanja, slajenja in podobno. Vsekakor moramo biti tudi pozorni, da ima šunka po površini čim manj luknjic, ki kažejo na to, da je izdelku dodana voda/slanica z injiciranjem, ter da v pakirnem ovoju ni veliko izcejene tekočine, kar kaže na slabo zadrževanje vode v šunki.

Velikost, vrsta in oblika mesa?


Meso, ki tehta od kilogram do kilogram in pol, je primerno za štiri- do šestčlansko družino. Sicer pa je tudi pomembno, kateri del izberemo. Za tiste, ki imajo radi malo bolj sočno oziroma mastno, se priporoča uporaba šinka oziroma vratovine, ljubitelji manj mastnega mesa pa lahko izbirajo med šunko ali plečetom. Tudi oblike kosov so zelo različne: izberimo takega, ki je z ene strani bolj ploščate oblike, saj bomo tako meso lažje zavili v testo in tudi končni videz lepši.

Tradicionalni postopek kuhanja šunke, da bo kar se da sočna?


Prekajeno šunko s krtačo dobro operemo v mlačni vodi. Položimo jo v večji lonec in prilijemo toliko vrele vode, da je meso prekrito. Počasi kuhamo. Če je meso zelo slano, med kuhanjem vodo odlijemo in prilijemo svež krop ter kuhamo naprej. Šunka je kuhana, ko gredo igla ali vilice z lahkoto v meso. Sicer jo kuhamo približno uro za kilogram. Hladimo več ur. Najbolje je, da se v tekočini oziroma juhi, v kateri se je kuhala, ohlaja čez noč. Naslednji dan meso dobro obrišemo in osušimo. Prekajenega mesa na splošno med kuho ne začinjamo in dodajamo drugih dodatkov, da ohranimo naravno aromo in okus. Z juho, ki nam ostane, lahko zalivamo krompirjevo, fižolovo ter druge juhe, pa tudi ričet in različne enolončnice.

Kakšno testo vse lahko uporabimo pri pripravi šunke v testu?


Najbolj tradicionalna je priprava s klasičnim kvašenim testom za beli kruh, lahko pa jo pripravimo tudi z obogatenim kvašenim testom ali s testom brez kvasa.

Klasično kvašeno testo se pripravi po recepturi za običajen kruh ali pico. Lahko dodamo dodatno žličko kvasa za boljši razvoj kvasovk ter del vode nadomestimo z mlekom, da dobimo lepo mehko notranjost in hrustljavo skorjico.

Obogateno kvašeno testo vsebuje še druge sestavine, kot so jajca, maščoba, začimbe ..., ki ga po okusu in teksturi naredijo bogatejšega, celo sladkastega.

Testo brez kvasa se pripravi le iz moke in vode, v tem primeru pečeno šunko odvijemo iz testa, ki je namenjeno predvsem temu, da je šunka na koncu čim bolj sočna.

Testo razvaljamo tako, da je na sredini malo debelejše, ter ga po sredini premažemo s stepenim jajcem.
Testo razvaljamo tako, da je na sredini malo debelejše, ter ga po sredini premažemo s stepenim jajcem.

Triki


Če želimo, da se testo lepo oprijema šunke, del, na katerega jo postavimo, in nato še šunko samo premažemo s stepenim jajcem. Testo z rokami nežno stisnemo ob meso. Vse konce testa je treba dobro stisniti skupaj in testo večkrat prepikati, tako da prebodemo ne samo testa, ampak tudi meso. Šunko v testu je priporočljivo peči v približno enako velikem ali malo večjem pekaču, kot je sama, saj se na ta način testo pri peki ne razleze preveč in jed dobi lepo končno obliko.

Testena (kruhova) dekoracija za lepši videz?


Lahko smo kar precej ustvarjalni. Najbolj preprosto je, da odvzamemo nekaj testa in iz njega oblikujemo razne pletenice iz več niti. Lahko pa šunko okrasimo tudi z različnimi spomladanskimi motivi, ki jih iz testa izrežemo s piškotnimi modeli. Najlažje jih nalepimo z jajčnim premazom ali pa uporabimo klinčke. Pri okrasitvi si lahko pomagamo tudi z zelišči, kot so žajbelj, vejice timijana ipd., ali celo z različnimi semeni.

Košček testa, ki smo ga dali na stran, razdelimo na 4 dele. Iz treh spletemo kitko, iz preostalega koščka pa oblikujemo cvetove in liste.
Košček testa, ki smo ga dali na stran, razdelimo na 4 dele. Iz treh spletemo kitko, iz preostalega koščka pa oblikujemo cvetove in liste.

Koristni namigi


Testo lahko dvakrat vzhajamo, saj dobimo boljšo strukturo kruha (več zračnih luknjic) in okus.

Testo lahko tudi dodatno obogatimo z različnimi okusi in se tako poigramo z različnimi kombinacijami oziroma vrstami moke. Če uporabimo polnozrnato moko, bo treba uporabiti malo več tekočine.

Razvaljano testo lahko premažemo s hrenovim namazom, medom, gorčico, kislo smetano itd.

Če želimo bolj mehko kruhovo skorjico, pečeno (še vročo) šunko v testu pokrijemo s prtičem iz blaga, ki nima vonja po detergentu, in ohladimo.

Če želimo doseči izredno fino hrustljavo kruhovo skorjico, damo šunko peči v pokrito litoželezno posodo, na polovici peke pa jo odkrijemo in pečemo še toliko, da se skorjica lepo zapeče. Če nimamo litoželezne posode, si lahko pomagamo tako, da med peko v vročo pečico popršimo nekaj vode, da se ustvari para.

Šunka v testu  • srednje velika šunka (približno 1 kg)

  • 600 g gladke moke

  • 7 g suhega kvasa (ena vrečka) ali 25 g svežega kvasa

  • 350 ml mleka (mlačnega)

  • žlica sladkorja

  • 2 žlički soli

  • 50 g olja

  • jajce


Priprava


1. Pripravimo šunko: če uporabimo že toplotno obdelano, ji samo odstranimo kožo in jo dobro osušimo. Sicer jo skuhamo po navodilih, ki so napisana v nadaljevanju tega prispevka.

2. Pripravimo kvašeno testo: moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in kvas. Počakamo približno 10 minut, da se kvas aktivira oziroma začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki. Če delamo s suhim kvasom (tako kot jaz), postopek nadaljujemo brez čakanja. Ob strani v moko dodamo še sol in začnemo gnesti, vmes postopoma prilivamo olje.

3. Pregneteno testo ne sme biti premehko. Na površini mora biti gladko, znotraj pa elastično in se mora lepo ločiti od posode. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati kako uro, da dvojno naraste.

4. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

5. Dobro vzhajano testo predenemo na rahlo pomokan ali naoljen pult. Razvaljamo ga v pravokotnik, velik 40 x 50 cm. Odrežemo 10 cm testa in ga damo na stran, za dekoracijo, ostane kvadrat 40 x 40 cm.

6. Testo razvaljamo tako, da je na sredini malo debelejše, ter ga po sredini premažemo s stepenim jajcem, kamor nato postavimo pripravljeno šunko, s kožo oziroma maščobo obrnjeno navzdol, ter jo premažemo s stepenim jajcem.

7. Testo potegnemo čez šunko tako, kot bi zavijali paket: nežno ga pritisnemo ob meso in pazimo, da bo šunka z vseh strani lepo zaprta.

8. Šunko v testu zdaj predenemo na večji pekač, obložen s papirjem za peko. Obrnemo jo tako, da je spodnja stran zgoraj, zavihi testa pa spodaj (ker se med peko maščoba zgoraj topi in lepo zaliva šunko).

9. Testena dekoracija: košček testa, ki smo ga dali na stran, razdelimo na 4 dele. Iz treh spletemo kitko, iz preostalega koščka, ki ga razvaljamo čisto na tanko, pa izrežemo kroge, jih prerežemo na pol, nato pa polovičke postavimo eno poleg druge in jih »zarolamo« v cvet. Iz ostankov z nožem izrežemo lističe. Dekoracijo razporedimo na vrh testa, nato pa testo in šunko večkrat prepikamo, da se odvečna maščoba med peko lažje izcedi in se testo ne napihne.

10. Tako pripravljeno šunko v testu s papirjem za peko vred predenemo v manjši pekač, pokrijemo s prtičem ter pustimo vzhajati še kakšnih 15 minut, nato pa vse premažemo s preostalim stepenim rumenjakom in postavimo v ogreto pečico.

11. Pečemo toliko ur, kolikor kilogramov tehta šunka (1 kg = 1 ura). Priporočam, da jo na polovici peke pokrijemo z alufolijo, da se testo preveč ne zapeče.

12. Pečeno šunko ohladimo na rešetki do mlačnega, šele nato jo narežemo. Če želimo mehkejšo kruhovo skorjico, še vročo šunko pokrijemo s prtičem iz blaga in ohladimo.
ni podpisa
ni podpisa


Priporočamo še: Naravno zeleni pirhi (VIDEO)

Deloindom.si: Najlepše dekoracije z jajčnimi lupinami
Datum Objave: 7.4.2023 ob 09:04

Več iz te teme:

velikonočna šunkavelika nočšunka v testu

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!