Odprta Kuhinja

Kmečki murki: preprosta prleška jed s kumarami, ki vas bo navdušila

Odpri galerijo
A+   A-
Iz večjih kumar priporočamo hladno prleško jed, ki ji pravimo kmečki ali beli murki, narejeno še s krompirjem in zabeljeno s kislo smetano.


Sveži in čvrsti plodovi kar kličejo po lahkih in osvežujočih poletnih jedeh, tudi takih, za katere ni treba prižgati štedilnika ali pečice. Kumare so izjemno okusne tudi surove, pravzaprav še bolj kot toplotno obdelane. Iz njih pripravljamo solate, bodisi samostojno ali v družbi pisane zelenjave, z na tanko narezanimi obložimo sendviče in druge prigrizke.

Pozor, grenke kumare?


Kumare spadajo v družino bučevk in so rastline toplega podnebja, zato jih na naše vrtove začnemo saditi maja, po starem je zapovedano po ledenih možeh. Torej je zdaj čas, da si zagotovimo svoj pridelek, kupimo pa jih, kot rečeno, že lahko. Pri nabiranju, predvsem pa nakupu bodimo pozorni na svežino plodov, ki jo lahko ocenimo že po videzu, narahlo jih tudi potipamo. Če opazimo, da je površina nekoliko nagubana in uvela, je za njih škoda denarja. Sveže kumare porabimo v nekaj dneh, hranimo jih v hladilniku. Pri kumarah moramo biti pozorni še na to, ali grenijo, kar pa ugotovimo šele, ko jih poskusimo. Še tako sveži plodovi so lahko grenki, kar je posledica pomanjkanja vode v obdobju rasti. Običajno je grenka samo špica plodu, a še tako majhen košček lahko pokvari okus celotne jedi. Kumaro preprosto poskusimo in grenki del odrežemo.

Kmečki murki


Pred uporabo jih lupimo ali pa tudi ne, odvisno od svežine, debeline olupka in jedi, ki jo nameravamo pripraviti. Za presno uživanje jih narežemo na kolobarje ali palčke, če so manjše, jih le po dolgem prepolovimo. Narezane na majhne kocke ali naribane zmešamo v jogurt ali skuto in začinimo z zelišči in svežim strtim česnom. Zelo dobre so v kombinaciji s paradižnikom in papriko, v osvežujoči poletni solati, nepogrešljive so v grški solati (TEGA recepta zanjo nikar ne spreglejte!) ter arabski jedi tabuleh. Poleti, ko bo sezona na vrhuncu, jih bomo vlagali v kis in spravili za ozimnico. Za solato in kisanje uporabimo manjše, iz večjih pa skuhamo omako ali zanimivo prleško jed, ki ji pravimo kmečki ali beli murki in pripravimo iz kumar in krompirja, zabelimo s kislo smetano ter ponudimo hladne. Kmečki murki so samostojna jed, za prilogo k mesu pa pripravimo tople kumare, omako, za katero kumare naribamo.

Mnogi ne marajo kumar v omaki, ker so preveč mehke, skoraj sluzaste. Zato ponujamo recept, po katerem jih naribamo malce bolj na debelo, pa še pokuhamo jih čisto na kratko, le toliko, da zavrejo. Tako ostanejo čvrste. Na tak način jih pripravljajo v Prlekiji, kjer jim pravijo murki. Sicer pa jih v omakah pripravljamo tudi surove, drobno naribane zmešamo z jogurtom, česnom in zelišči in dobimo okusno in osvežilno malico. Ker vsebujejo veliko vode, so uporabne tudi za juhe, smutije in različne napitke.

Kumare niso samo za v solato, odlično se obnesejo tudi v toplih in hladnih omakah, v smutijih, koktajlih in še bi lahko naštevali. (Foto: igor_kell/Getty Images)
Kumare niso samo za v solato, odlično se obnesejo tudi v toplih in hladnih omakah, v smutijih, koktajlih in še bi lahko naštevali. (Foto: igor_kell/Getty Images)

Sestavine za 4 osebe



  • 5 kumar

  • 3–4 krompirji

  • 4 stroki česna

  • približno 1 liter mleka

  • 1 lonček kisle smetane

  • 3 žlice moke

  • sol

  • olje

  • poper

  • kumina

  • vejica peteršilja


Priprava


1. Kumare olupimo in ne preveč na tanko naribamo.

2. Krompir olupimo, narežemo na pol centimetra debele kolobarje in skuhamo v osoljeni vodi.

3. Česen olupimo in drobno sesekljamo ter prepražimo na olju. Dodamo moko in svetlo prepražimo.

4. V moko stresemo naribane kumare, solimo, popramo, dodamo kumino in drobno sesekljan peteršilj. Dobro premešamo in zalijemo z mlekom, toliko, da so kumare pokrite.

5. Med nenehnim mešanjem segrevamo, dokler jed ne zavre.

6. Odstavimo in dodamo kuhan krompir. Dodamo še kislo smetano in dobro premešamo.

7. Postrežemo hladno. Lahko kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu, pečenemu krompirju ...
Priporočamo še: Figovi listi: no, to pa je presenetljiva uporaba, ki jo morate spoznati

Besedilo in naslovna fotografija: Alenka Kociper
Datum Objave: 10.7.2023 ob 08:07

Več iz te teme:

brezmesne jedikumarebeli murkikmečki murki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja