Kokoš ali piščanec s čebulo in korenjem v rdečem vinu
A+ A-
Ne pozabite dodati gorčičnih zrn.
Priprava: 10–15 minut; čas peke: 30–35 minut, odvisno od velikosti. Za štiričlansko družino.
Sestavine
- 2 kokošji ali 3–4 piščančja bedra, 2 zvrhani žlici gorčice
- 2 veliki čebuli, 4 večji korenčki, 4 dl rdečega vina
- timijan, sol, poper, 5 poprovih zrn, žlica gorčičnih semen
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
2. Čebuli narežemo na krhlje ali debelejše rezine, korenje na trakove in naložimo v pekač.
3. Kokošja bedra najprej umijemo, popivnamo s servieto, nato jim odstranimo kožo z mastjo. Na notranji strani poiščemo sklep in nad njim belo liso maščobe ter na tistem mestu v sklepu bedro prerežemo na pol. V vsak kos nekajkrat ne pregloboko zarežemo in ga premažemo z gorčico. Nato jih zložimo v pekač.
4. Poprova in gorčična zrna grobo zdrobimo v možnarju in jih potresemo po mesu.
5. Ob strani previdno prilijemo rdeče vino in pekač postavimo v segreto pečico.
6. Pečemo 30–35 minut, med peko meso dvakrat obrnemo, da bo lepša (zarezana) stran na koncu spet na vrhu.
7. Proti koncu obilno začinimo s timijanom. Ponudimo s hrustljavim kruhom, s katerim pomažemo še zadnje kaplje slastne omake. Primerna priloga so tudi njoki, krompirjev pire ali ocvrtki.
Nasvet: Maščobe ne dodamo, saj so bedra že sama dovolj mastna, poleg tega se meso peče v vinu. Če vam je koža bistveni del pečenega piščanca, jo po lastni presoji seveda pustite. Kar zadeva vino – boljše da jedi boljši okus. No, vrhunsko vino je po moji presoji tu vsekakor potrata denarja; kakovostno je odlična izbira.
Priporočamo: Praznični horoskop: piškoti, ki so pisani na kožo vašemu znamenju
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 25.11.2019 ob 07:11