Kokoš ali piščanec s čebulo in korenjem v rdečem vinu

Ne pozabite dodati gorčičnih zrn.

Priprava: 10–15 minut; čas peke: 30–35 minut, odvisno od velikosti. Za štiričlansko družino.

Sestavine

– 2 kokošji ali 3–4 piščančja bedra, 2 zvrhani žlici gorčice
– 2 veliki čebuli, 4 večji korenčki, 4 dl rdečega vina
– timijan, sol, poper, 5 poprovih zrn, žlica gorčičnih semen

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Čebuli narežemo na krhlje ali debelejše rezine, korenje na trakove in naložimo v pekač.

3. Kokošja bedra najprej umijemo, popivnamo s servieto, nato jim odstranimo kožo z mastjo. Na notranji strani poiščemo sklep in nad njim belo liso maščobe ter na tistem mestu v sklepu bedro prerežemo na pol. V vsak kos nekajkrat ne pregloboko zarežemo in ga premažemo z gorčico. Nato jih zložimo v pekač.

4. Poprova in gorčična zrna grobo zdrobimo v možnarju in jih potresemo po mesu.

5. Ob strani previdno prilijemo rdeče vino in pekač postavimo v segreto pečico.

6. Pečemo 30–35 minut, med peko meso dvakrat obrnemo, da bo lepša (zarezana) stran na koncu spet na vrhu.

7. Proti koncu obilno začinimo s timijanom. Ponudimo s hrustljavim kruhom, s katerim pomažemo še zadnje kaplje slastne omake. Primerna priloga so tudi njoki, krompirjev pire ali ocvrtki.

Nasvet: Maščobe ne dodamo, saj so bedra že sama dovolj mastna, poleg tega se meso peče v vinu. Če vam je koža bistveni del pečenega piščanca, jo po lastni presoji seveda pustite. Kar zadeva vino – boljše da jedi boljši okus. No, vrhunsko vino je po moji presoji tu vsekakor potrata denarja; kakovostno je odlična izbira.
Priporočamo: Praznični horoskop: piškoti, ki so pisani na kožo vašemu znamenju

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed