Kokosova potica

Še ena alternativa orehovi!

Sestavine

Testo
– 330 g moke
– 1 kocka kvasa
– 1,9 dl mlačnega mleka
– 60 g sladkorja
– 40 g kakava
– 90 g razmehčanega masla
– 2 rumenjaka
– ščepec soli

Nadev
– 3 dl sladke smetane
– 250 g kokosove moke
– 120 g sladkorja
– 1 zavitek vaniljevega sladkorja
– 2 jajci
– nastrgana lupinica ekološke limone

Poglejte si še: VIDEO z Mirjam Grilc: Kako oblikujemo potico

Priprava in sestavine po korakih:

1. Kvasec pripravimo tako, da v približno pol decilitra mleka vmešamo razdrobljen kvas, dodamo žlico sladkorja in žlico moke, premešamo na rahlo in pustimo, da začne kvas delovati. »Tako se prepričaš, ali je kvas še dober oziroma ali deluje,« pravi Ivica Ferlan.

2. Z moko zmešamo preostanek mleka, dodamo še vse ostale sestavine, tudi kvasec, in pripravimo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, preložimo v posodo in pokrijemo s prtičem. Vzhaja naj dobro uro.

3. Medtem pripravimo nadev: smetano zavremo in dodamo kokosovo moko, polovico sladkorja in vaniljev sladkor. Dobro premešamo in ohladimo, nato dodamo rumenjake. Iz beljakov in preostanka sladkorja stepemo sneg in ga pazljivo dodamo kokosovi zmesi.

4. Ko je testo naraslo, ga prevrnemo na pomokano površino. Razvaljamo ga, namažemo z nadevom, zvijemo v štrukelj. Preložimo v namaščeno potičnico in pokrijemo, da bo znova vzhajalo. Po kakih desetih, petnajstih minutah potico prebodemo in pustimo, da vzhaja še kakih petnajst minut.

5. Spečemo v ogreti pečici. Če iz navedenih sestavin naredimo dve manjši potici, naj se pečeta na okoli 180 stopinjah Celzija kakih 45 minut. Če se odločimo za samo eno, večjo in debelejšo, jo pečemo kako uro na 160 ali 170 stopinjah Celzija. Če opazimo, da se prehitro peče oziroma da površina prehitro dobiva rjavkasto barvo, jo pokrijemo s časopisnim papirjem.

Recept: Ivica Ferlan in  njena vnukinja Nastja Burnik, kmetija Pr’ Jurnčk (Dolenja Dobrava)
Fotografija: Špela Ankele

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed