Kolerabna juha
A+ A-
Ko se poletje poslovi, pomislimo na krepkejšo hrano.
Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 20 - 25 minut.
Sestavine
- večji krompir
- 2 podzemni kolerabi
- večja čebula
- sol, poper
- žlica masla ali olja
- približno 1 liter jušne osnove ali vode
Priprava
1. Vso zelenjavo očistimo, olupimo, narežemo na kocke. Čebulo stresemo v lonec, dodamo maščobo in čebulo previdno prepražimo.
2. Malce kasneje v lonec dodamo krompir, kolerabo, pražimo dalje minuto ali dve, nato zalijemo z jušno osnovo. Solimo, popramo, začinimo s timijanom, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo dalje 15 minut, da se zelenjava zmehča.
3. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v mešalniku za smutije.
4. Po juhi ponudimo kuhano kranjsko klobaso in veliko skledo radiča s popečenimi bučnimi semeni in česnom.
Opomba: Gostota juhe je stvar osebnega okusa – lahko je gostejša, skoraj kot pire, brez težav pa precej redka, da si jo postrežemo z ocvrtimi jušnimi kroglicami. Slednja je otrokom ljubša.
Naredimo vnaprej: Seveda, brez težav.
Preberite še: Čokoladna panakota z aromatičnimi vročimi slivami
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 30.9.2019 ob 07:09