Kolerabna juha

Ko se poletje poslovi, pomislimo na krepkejšo hrano.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 20 – 25 minut.

Sestavine

– večji krompir
– 2 podzemni kolerabi
– večja čebula
– sol, poper
– žlica masla ali olja
– približno 1 liter jušne osnove ali vode

Priprava

1. Vso zelenjavo očistimo, olupimo, narežemo na kocke. Čebulo stresemo v lonec, dodamo maščobo in čebulo previdno prepražimo.

2. Malce kasneje v lonec dodamo krompir, kolerabo, pražimo dalje minuto ali dve, nato zalijemo z jušno osnovo. Solimo, popramo, začinimo s timijanom, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo dalje 15 minut, da se zelenjava zmehča.

3. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v mešalniku za smutije.

4. Po juhi ponudimo kuhano kranjsko klobaso in veliko skledo radiča s popečenimi bučnimi semeni in česnom.

Opomba: Gostota juhe je stvar osebnega okusa – lahko je gostejša, skoraj kot pire, brez težav pa precej redka, da si jo postrežemo z ocvrtimi jušnimi kroglicami. Slednja je otrokom ljubša.
Naredimo vnaprej: Seveda, brez težav.
Preberite še: Čokoladna panakota z aromatičnimi vročimi slivami

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana