Kolibrijeva torta: najbolj sočna sladkost za vsak letni čas

Preprosta dobrota, ki so jo na Jamajki, od koder prihaja, poimenovali kar po čudoviti rajski ptičici – kolibriju.

Ta zagotovo najbolj sočna torta, ki tekne v prav vsakem letnem času, je nekaj najboljšega, kar sem odkrila ta teden. Narejena je z zrelimi bananami, kar mi je omogočilo, da sem v biskvit dodala manj sladkorja, in zmečkanim ananasom, ki poskrbi, da je sladica izjemno navlažena in se zlepa ne izsuši. V originalni različici jo dopolnimo s pekani, jaz pa sem uporabila kar dobre domače orehe.

V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi mokre, nato pa oboje združimo, kot bi delali mafine. Prelijemo v pekač in spečemo. Seveda lahko nastane klasična torta s tremi plastmi, a da je vse skupaj še bolj preprosto, uporabimo kar večji okrogel pekač (premera 24 do 26 cm), premažemo s kremnim sirčkom in okrasimo z ananasovimi rožicami.

Kolibrijeva torta

  • 250 g moke
  • 80 g sladkorja
  • žlička cimeta
  • 1/2 žličke kardamoma
  • 1/4 žličke soli
  • 1/4 žličke pecilnega praška
  • 3/4 žličke sode bikarbone
  • 125 g nasekljanih orehov
  • 150 ml olja
  • 150 g kisle smetane
  • 3 jajca
  • 180 g zmečkanega ananasa
  • 2 zelo zreli banani

Krema

  • 200 g kremnega sirčka
  • 2 žlici sladkorja v prahu ali medu

Okras

  • ananasove rožice
  • nasekljani orehi

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.

2. V malce večji posodi zmešamo moko, sladkor, cimet, kardamom, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono ter orehe.

3. Ananas, ki je lahko iz kompota ali svež, zmečkamo s paličnim mešalnikom, banani pa kar z vilicami.

4. V drugi posodi z metlico dobro premešamo olje, kislo smetano, jajca, banani in ananas. Vse skupaj prilijemo k suhim sestavinam in pomešamo.

5. Prelijemo v pripravljeni pekač in pečemo približno 35 minut oziroma dokler iz biskvita ne povlečemo suhega zobotrebca.

6. Biskvit prestavimo na rešetko in ohladimo.

7. Kremni sirček zmešamo s sladkorjem in namažemo po biskvitu. Okrasimo z ananasovimi rožicami in nasekljanimi orehi.

Kako naredimo ananasove rožice?

Cel ananas olupimo, mu odstranimo očesa in ga z zelo ostrim nožem narežemo na zelo tanke rezine. Te najprej osušimo na papirnati brisački, nato pa jih prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Kakšne 3 ure jih sušimo v pečici pri 100 stopinjah, da postanejo suhe na dotik in karamelizirajo – obarvajo se bolj oranžno. Ko so nared, še tople zložimo v luknje pekača za mafine, da se zvijejo ob robovih, in jih tako pustimo čez noč.

Priporočamo še: Panakota iz grškega jogurta in medu z breskovim pirejem
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana