Odprta Kuhinja

Koruzni žganci z ocvirki

A+   A-
100-odstotno koruzni.Čas kuhanja: 20 minut in še 15 minut za oblikovanje.

Sestavine


- 0,5 l vode
- 300 g koruzne moke
- žlica soli
- mast z ocvirki, vsaj 3 žlice

Priprava


1. V lonec nalijemo vodo, jo solimo in zavremo. V krop naenkrat stresemo vso koruzno moko.

2. Nič ne mešamo, le pustimo, da voda začne znova brbotati in se moka sprime v kepo. Zdaj z ročajem kuhalnice v sredini kepe naredimo luknjo do dna lonca. Počakamo, da začne brbotati tudi v luknjici, nato pokrito ali napol pokrito kuhamo 20 minut.

3. Odstavimo, po potrebi odlijemo vodo, a jo prihranimo (čeprav bo po izkušnjah količina ravno pravšnja za imenitne žgance) in s kuhalnico krepko premešamo moko z vodo v velike žgance (po potrebi prilijemo prihranjeno vodo). Pokrijemo in pustimo počivati 10 minut.

4. Posebej v kozici segrejemo mast z ocvirki. Spočite velike žgance prelijemo s polovico masti in z velikimi vilicami ali s kuhalnico začnemo rezati koruzne kepe v loncu na manjše, dokler nismo zadovoljni z obliko.

5. Žgance postrežemo s preostankom masti z ocvirki kot prilogo kranjski klobasi in solati iz mladega zelja.
Koristen nasvet: Lonec za kuhanje žgancev naj bo malo večji, predvsem pa visok, saj boste le tako brez težav oblikovali žgančke, ne da bi vam med delom uhajali iz posode po vsej delovni površini. Glede odlivanja in prilivanja prihranjene vode: jaz raje kuham v manjši količini vode in te potem nič ne odlivam, kot obratno, saj obožujem suhe in majhne žgance. Če vam kaj vode vseeno ostane, jo porabite pri zamesu kruha ali kot dodatek jutrišnji enolončnici.

Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 7.7.2018 ob 23:07

Več iz te teme:

prilogekoruzaocvirkikoruzni žganci

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.