Kostanjevi žličniki

S svojim oreščkastim okusom se kostanjevi žličniki izjemno dobro spajdašijo s perutnino Martinovega praznika, njihova prijetna tekstura pa kar kliče po bogati omaki.

Ko jih pripravljamo, je mogoče opaziti zanimiv fenomen – še preden vse skuhamo, jih nekaj vedno zmanjka.

Kostanjevi žličniki

  • 300 g olupljenega pečenega ali kuhanega kostanja
  • 150 g kisle smetane
  • 150 g bele pšenične moke
  • 2 jajci
  • 2 ščepca muškatnega oreščka
  • žlička soli

Priprava

1. Priprava mase: olupljen kostanj vržemo v posodo, dodamo jajci in kislo smetano.

2. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmeljemo, da se lepo poveže.

3. Kostanjevi masi dodamo muš­katni orešček, sol in moko ter zmešamo s kuhalnico.

4. Oblikovanje in kuhanje: velik lonec napolnimo z vodo, solimo in zavremo.

5. Pograbimo dve žlici – z eno zajamemo maso, z drugo jo postrgamo v krop.

6. Po vsakem tretjem žličniku žlici potunkamo v vodo, da se masa ne bo prijemala nanju.

7. Ko žličniki priplavajo na površje, jih pustimo še kako minuto, nato jih s penovko poberemo in odložimo v skledo.

8. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.

Priporočamo še: Bučni špecli, odlična priloga za martinovo (VIDEO)
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed