Kostanjevo-bučna juha

Dober jesenski okus, lepe barve, le kaj bi še lahko želeli več.

Sestavine

Kostanjeva juha
– 250 g pečenega in olupljenega kostanja
– šalotka, žlica masla
– 500 ml jušne osnove (ali bio kocke in vode)
– 50 ml belega vina, sol, poper
Bučna juha
– 500 g mesa buče maslenke
– šalotka
– oljčno olje, sol, poper
– 800 ml zelenjavne jušne osnove (ali bio kocke in vode)
– 100 ml belega vina
– muškatni orešček, kurkuma

Priprava

1. Šalotko narežemo in jo na maslu popražimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Pustimo pražiti toliko časa, da začimbe zadišijo.

2. Zalijemo z vinom, na kratko pokuhamo, nato dodamo kostanj in jušno osnovo.

3. Pustimo kuhati približno 10–15 minut, nato juho pretlačimo s paličnim mešalnikom.

4. Za pripravo bučne juhe buče narežemo na koščke in nasekljamo čebulo.

5. Na olju popražimo čebulo, dodamo bučno meso in zalijemo z vinom ter kratek čas dušimo.

6. Solimo, popramo in začinimo ter dolijemo jušno osnovo.

7. Kuhamo približno 10–15 minut, nato pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Priporočamo: To so tri najboljše torte našega rojstnodnevnega natečaja

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana