Kostanjevo-bučna juha

Kostanj in buča sta jesenska plodova, ki ju pripravimo na ničkoliko načinov, dobro se ujameta tudi v istem loncu.

Jeseni si privoščimo kuhan ali pečen kostanj, še vročega ga lupimo in se z njim sladkajmo. Okusen je tudi v različnih jedeh, vendar priprava vzame precej časa. Za pire, ki je osnova za številne sladice in juhe, je treba namreč večje količine kostanja skuhati in olupiti, kar je precej mukotrpno opravilo, a se slednjič, ko je jed na krožniku, vsekakor splača. Iz pireja pripravimo izvrstno kostanjevo peno, kolače, torte in krepčilne juhe v številnih različicah. Lahko uporabimo tudi cel kuhan kostanj kot prilogo k jesenskim pojedinam, na primer k Martinovi pojedini s pečeno gosko, dušenim rdečim zeljem in mlinci.

Sestavine (za 4 osebe)

– manjša buča (cca 0,5 kg)
– 30 dag olupljenega kuhanega kostanja
– 25 dag slanine
– 1 čebula
– 1 korenje
– 2 žlici kisle smetane
– šopek peteršilja
– olje, sol, poper, muškatni orešček, bučno olje

Priprava

1. Čebulo nasekljamo in na olju svetlo prepražimo. Dodamo olupljeno, na kocke narezano bučo in na kolobarje narezan korenček ter polovico peteršilja. Dušimo nekaj minut, zalijemo z vodo in kuhamo 10 minut.

2. Dodamo kostanj in kuhamo, dokler buča in korenček nista povsem mehka (približno 10 minut).

3. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom, dodamo smetano in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Serviramo v krožnike, okrasimo s koščki pražene slanine, curkom bučnega olja in sesekljanim peteršiljem.

Poizkusite še: Cigansko srce: kostanjeva torta

Besedilo: A.K.
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.