Kozličja rebra z zelenjavo

Meso mladih kozličev je pri nas po krivici zapostavljeno, saj je zelo okusno.

Kozlička lahko pripravimo na veliko načinov, priprava je preprosta, prav nič zahtevnejša od priprave drugih vrst mesa, ki smo jih bolj vajeni. Kozličje meso lahko pečemo v pečici, na žaru ali v ponvi, odvisno od kosov in želja. V pečici pečemo večje kose, na primer rebra ali stegno, na žaru ali v ponvi pa manjše, denimo kotlete in zrezke. Meso lahko začinimo zgolj s soljo in poprom, lahko pa si dovolimo več svobode in okus obogatimo z vejico rožmarina ali kozarcem vina. Kozlička pečemo na nižjih temperaturah, na koncu pa jo malce zvišamo, tako da bo meso dobilo zlato rjavo skorjo.

Sestavine

– 1,5 kg kozjih reber
– 2 korenčka
– 1 bučka
– 1 koren peteršilja
– 1 paradižnik
– 1 paprika
– 1 čebula
– 3–4 stroki česna
– 0,5 kg mladega krompirja
– olje, sol, poper
– 1 dcl belega vina

Prirpava

1. Meso operemo in osušimo. Natremo s soljo in poprom in ga položimo v namaščen pekač.

2. Zelenjavo očistimo, korenje, peteršiljev koren in bučko narežemo na kolobarje, paradižnik na koščke in papriko na rezance. Krompir olupimo in narežemo na četrtine.

3. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo, prav tako peteršilj. Vso zelenjavo posolimo in zmešamo v posodi, potem pa razporedimo okoli mesa. Prelijemo z vinom in oljčnim oljem.

4. Pokrito pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno uro in pol. Zadnje pol ure pekač odkrijemo. Da se meso ne izsuši, ga vmes polivamo z lastnim sokom.

Poizkusite še: Pita z mlado čebulo

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed