Odprta Kuhinja

Kremna korenčkova juha, ki navduši z bogatim okusom

Kremna korenčkova juha, ki navduši z bogatim okusom (Foto: Jasmina Pirnar Krope)
Odpri galerijo
A+   A-
To je izjemno preprosta in hitro pripravljena korenčkova juha, ki po okusu tako preseneti, da nam dobesedno polepša dan.

Sama pravim, da ima ta korenčkova juha »karakter«, saj ni običajna korenčkova juha, ampak takšna, ki te dvigne, »poboža« ter lepo in zdravo nasiti. Pripravljena je iz sestavin, ki poskrbijo, da nam kar dodobra prebudi brbončice, čeprav je nežnega okusa. Njena barva pa nas kot sonce lepo in toplo pogreje, kar nam v teh hladnih dneh najbolj prija. Vsi tisti, ki morda niste ljubitelji okusa po kokosu, lahko kokosovo mleko enostavno nadomestite z jušno osnovo ali pa smetano. Vsekakor pa ne izpustite ingverja, pa tudi ne tahinija, saj sta to ključni sestavini, ki oblikujeta njen značaj. Za prijetno svežino juhe pa poskrbi sok limete, ki ga lahko dodajamo po lastnem okusu.

Kremna korenčkova juha (za 2 do 4 osebe)

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 rjava čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica svežega ingverja (naribanega)
  • 500 g korenja
  • 200 ml kokosovega mleka (ali zelenjavne jušne osnove oziroma smetane za kuhanje)
  • 2 žlici tahinija*
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove
  • Po okusu: sok limete, sol in poper ter popečene kruhove kocke in sezamova semena

Priprava

  1. Na olju (med stalnim mešanjem) do mehkega popražimo nasekljano čebulo (8 do 10 minut).
  2. Dodamo nasekljan česen in nariban ali drobno nasekljan ingver ter na hitro popražimo. Ko zadiši, dodamo še narezano korenje in premešamo.
  3. Dolijemo kokosovo mleko, dodamo tahini in prilijemo jušno osnovo ter vse skupaj dobro premešamo in kuhamo približno 30 minut oziroma tako dolgo, da je korenje mehko.
  4. Nato juho s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko kremasto juho ter jo po okusu začinimo s sokom limete, soljo in poprom.
  5. Postrežemo vročo s popečenimi kruhovimi kockami in sezamovimi semeni.

Priporočamo še: Pekoče zelje: izvrstna zeljna solata malo drugače

Deloindom.si: Kolumna Jerneje Jošar: Po por tudi pozimi na vrt

 

 

 

Datum Objave: 13.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

hitro in preprostojuhe in enolončnicekosiloVegizelenjavne jedikorenčkova juha

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!