Kremna korenčkova juha, ki navduši z bogatim okusom
Sama pravim, da ima ta korenčkova juha »karakter«, saj ni običajna korenčkova juha, ampak takšna, ki te dvigne, »poboža« ter lepo in zdravo nasiti. Pripravljena je iz sestavin, ki poskrbijo, da nam kar dodobra prebudi brbončice, čeprav je nežnega okusa. Njena barva pa nas kot sonce lepo in toplo pogreje, kar nam v teh hladnih dneh najbolj prija. Vsi tisti, ki morda niste ljubitelji okusa po kokosu, lahko kokosovo mleko enostavno nadomestite z jušno osnovo ali pa smetano. Vsekakor pa ne izpustite ingverja, pa tudi ne tahinija, saj sta to ključni sestavini, ki oblikujeta njen značaj. Za prijetno svežino juhe pa poskrbi sok limete, ki ga lahko dodajamo po lastnem okusu.
Kremna korenčkova juha (za 2 do 4 osebe)
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 rjava čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica svežega ingverja (naribanega)
- 500 g korenja
- 200 ml kokosovega mleka (ali zelenjavne jušne osnove oziroma smetane za kuhanje)
- 2 žlici tahinija*
- 750 ml zelenjavne jušne osnove
- Po okusu: sok limete, sol in poper ter popečene kruhove kocke in sezamova semena
Priprava
- Na olju (med stalnim mešanjem) do mehkega popražimo nasekljano čebulo (8 do 10 minut).
- Dodamo nasekljan česen in nariban ali drobno nasekljan ingver ter na hitro popražimo. Ko zadiši, dodamo še narezano korenje in premešamo.
- Dolijemo kokosovo mleko, dodamo tahini in prilijemo jušno osnovo ter vse skupaj dobro premešamo in kuhamo približno 30 minut oziroma tako dolgo, da je korenje mehko.
- Nato juho s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko kremasto juho ter jo po okusu začinimo s sokom limete, soljo in poprom.
- Postrežemo vročo s popečenimi kruhovimi kockami in sezamovimi semeni.
*Tahini je pasta, narejena iz mletih sezamovih semen. Sezam ne spada med oreščke, zato ga lahko uporabljajo tudi tisti, ki so na oreščke alergični. Sicer pa tahini izvira iz Perzije, od koder tudi njegovo ime. Je bogat vir vitaminov B in vitamina E, poleg mineralov, kot so magnezij, železo in kalcij, pa vsebuje več kakovostnih beljakovin kot mleko in oreščki ter ima številne ugodne lastnosti za naše zdravje. V kulinariki je izredno uporaben, tako v slanih kot sladkih jedeh, saj ima prijeten okus in kremasto teksturo, zato lahko z njim čudovito popestrimo in obogatimo marsikatero jed ali sladico.
Priporočamo še: Pekoče zelje: izvrstna zeljna solata malo drugače
Deloindom.si: Kolumna Jerneje Jošar: Po por tudi pozimi na vrt