Pekoče zelje: izvrstna zeljna solata malo drugače
Odpri galerijo
A+ A-
Preprost kitajski recept za solato, ki jo zlahka pripravite doma. Naredimo jo večer prej, da postane zares mehka.
Zelje in korenje, sestavini, ki ju lahko v teh dneh po zmerni ceni kupimo na prav vsaki slovenski tržnici. Oboje lahko pripravimo na več načinov, tudi po kitajsko. Aifen Ji, ki v Mostah pri Komendi že vrsto let vodi kitajsko restavracijo Hong Kong 2, nam je z veseljem narekovala recept za solato, ki je železni repertoar v vseh tovrstnih restavracijah v Sloveniji in tudi po svetu. Trik je, da jo pripravimo dan prej, nato pa čez noč počaka v hladilniku. Z malce truda dobimo krasen preplet znanih okusov, ki pa bo tokrat vseeno malo drugačen, saj bo potegnil v azijsko, malenkost pikantno smer.
Pekoče zelje
Za 4 osebe.
- 1 srednje velika glava svežega zelja (ali polovica manjše)
- 1 manjše korenje
- sol
- ščep sladkorja
- malo riževega vina in oljčnega olja
- pekoča čilijeva omaka (po okusu)
Priprava
- Zelje narežemo na tanke rezine, tudi korenje narežemo na podobno velike rezine (to lahko storimo s posebnim lupilnikom). Narezano zelenjavo dobro solimo, nato pa pomanemo, da se zelje in korenje zmehčata. Da izperemo odvečno sol, solato najprej dobro izperemo pod hladno vodo, nato pa prestavimo v lonec s hladno vodo, kjer naj stoji 10 minut, da se povrne hrustljavost.
- Odcedimo, začinimo s kisom, malo solimo, dodamo sladkor, pekočo čilijevo omako, oljčno olje, riževo vino ter premešamo.
- Prestavimo v posodo, pokrijemo in čez noč pustimo v hladilniku, nato jo postrežemo.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: domače in preprosto
Datum Objave: 12.2.2024 ob 07:02