Odprta Kuhinja

Pekoče zelje: izvrstna zeljna solata malo drugače

Pekoče zelje je izvrstna solata. (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Preprost kitajski recept za solato, ki jo zlahka pripravite doma. Naredimo jo večer prej, da postane zares mehka.

Zelje in korenje, sestavini, ki ju lahko v teh dneh po zmerni ceni kupimo na prav vsaki slovenski tržnici. Oboje lahko pripravimo na več načinov, tudi po kitajsko. Aifen Ji, ki v Mostah pri Komendi že vrsto let vodi kitajsko restavracijo Hong Kong 2, nam je z veseljem narekovala recept za solato, ki je železni repertoar v vseh tovrstnih restavracijah v Sloveniji in tudi po svetu. Trik je, da jo pripravimo dan prej, nato pa čez noč počaka v hladilniku. Z malce truda dobimo krasen preplet znanih okusov, ki pa bo tokrat vseeno malo drugačen, saj bo potegnil v azijsko, malenkost pikantno smer.

Pekoče zelje

Za 4 osebe.

  • 1 srednje velika glava svežega zelja (ali polovica manjše)
  • 1 manjše korenje
  • sol
  • ščep sladkorja
  • malo riževega vina in oljčnega olja
  • pekoča čilijeva omaka (po okusu)

Priprava

  1. Zelje narežemo na tanke rezine, tudi korenje narežemo na podobno velike rezine (to lahko storimo s posebnim lupilnikom). Narezano zelenjavo dobro solimo, nato pa pomanemo, da se zelje in korenje zmehčata. Da izperemo odvečno sol, solato najprej dobro izperemo pod hladno vodo, nato pa prestavimo v lonec s hladno vodo, kjer naj stoji 10 minut, da se povrne hrustljavost.
  2. Odcedimo, začinimo s kisom, malo solimo, dodamo sladkor, pekočo čilijevo omako, oljčno olje, riževo vino ter premešamo.
  3. Prestavimo v posodo, pokrijemo in čez noč pustimo v hladilniku, nato jo postrežemo.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: domače in preprosto

Datum Objave: 12.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

solateželjeazijska kuhinja

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.