Kremna sirova juha s pivom

Če ostane kaj piva po nedeljskem pikniku, bo tale recept zanimiva popestritev jedilnika. Je pa to zaradi sira kar krepka jed.

Priprava: 5 minut, čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine

  • 2 večja rdeča korenčka
  • večji rumen korenček
  • večja čebula
  • četrt zelene
  • žlička masla
  • pol žličke gorčice
  • sol, poper
  • 7 dl vode ali jušne osnove
  • 2–3 dl svetlega piva
  • 100 g sira, ki se dobro topi (npr. gavda)

Priprava

1. Čebulo, korenje in zeleno očistimo, narežemo in na maslu popražimo.

2. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo ter pokrito kuhamo 15 minut, da se zelenjava povsem zmehča.

3. Kuhano zelenjavo dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom, potem začinimo z gorčico in kuhamo še 5 minut.

4. Prilijemo pivo, premešamo in odstavimo, da se juha malenkost ohladi.
Naribamo sir.

5. Nazadnje v juho dodamo nariban sir in premešamo, da se raztopi. Po potrebi razredčimo, po okusu dosolimo, popramo in postrežemo.

Namig: Ob juhi ponudimo manjši sendvič: zagotovo je ostalo kaj mesa od piknika ali pa zgolj popečemo kruh in ga namažemo z zelo tanko plastjo masla.

Fotografija: Shutterstock

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed