Krompirjev golaž, kot ga pripravi Urška Fartelj

No, ravno vege ni. »Nekako malo žmaja po mesu pri nas doma skoraj mora biti tudi pri takih ‘zelenjavnih’ jedeh,« pravi Urška.

Iz tretje knjiga Urške Fartelj (220 stopinj poševno), ki ima naslov Skupaj za mizo: pravi, pa so tukaj tisti recepti, ki jih imajo pri Fartljevih »družinsko« radi, se pravi, tako odrasli kot mularija, marsikateri med njimi pa je tudi presenetljivo hitro narejen, kar kot posebno kakovost ceni vsak, ki ga doma čaka še kuhanje, čeprav ima natrpan urnik. V oris in prerez: tu je pečenka štefani, čufti, rizi bizi v več oblikah … pa tudi sangria, grog, vroča čokolada … Receptov in nasvetov, ki so razdeljeni v dvanajst poglavij, smo našteli več kot 120.

Krompirjev golaž

  • krompir, veliko krompirja (7 res velikih ali 10 srednjih)
  • 100 g pancete, 2 žlici zaseke s prekajenim mesom
  • 2 čebuli, 2 stroka česna, 2–3 manjši korenčki
  • zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
  • 10 g mešanice začimb za golaž
  • 2 žlički soli, 2 lovorjeva lista, 5 poprovih zrn
  • žlica svinjske masti (ali oljčnega olja)
  • voda (toliko, da je krompir pokrit)

Priprava

1. Čebulo in panceto drobno narežemo in dobro popražimo na zaseki s prekajenim mesom. Čebula naj ne porjavi, ampak postekleni in se razpusti. Lahko jo solimo, da bo hitreje.

2. Dodamo narezane korenčke, strt česen, mešanico začimb za golaž in paradižnikov koncentrat. Dobro premešamo in pražimo, dokler se sestavine ne povežejo.

3. Krompir narežemo na pol centimetra debele rezine. Zalijemo s toliko vode, da je pokrit. Solimo, dodamo lovorjeva lista, poper in kuhamo dobro uro, uro in pol, dokler krompir počasi ne začne razpadati. Tako bo golaž lepo gost. (Sama rada še par rezin krompirja pretlačim, da je res gosto.)

4. Po želji zraven krompirjevega golaža ponudimo kranjsko klobaso.

Namig: Ja, krompirjev golaž lahko pogrejemo.
Preberite še: Kako naredimo sirnico (VIDEO)

Fotografija: Urška Fartelj

Urška Fartelj

Urška Fartelj, ustvarjalka bloga 220 stopinj poševno, je med najbolj prepoznavnimi in uglednimi blogerji za hrano pri nas. Njena moč je v tem, da zna vsakdanje jedi predstaviti na lep, zanimiv in hkrati poznavalski način. Človek se kar takoj bolje počuti, postane kralj svoje male družinske mize, ki to zna pripraviti.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana