Odprta Kuhinja

Kruhki z mocarelo

A+   A-
Gneča na kavču pred tv, gneča v pekaču.Ta recept je pri nas uspešnica, ne le kadar imamo obiske, ampak tudi za dolge sobotne večere, ko gledamo filme in smo vsi stlačeni na enem kavču: skoraj tako, kot se tiščijo ti kruhki. Ljudem se zdijo na splošno neustavljivi, zato tudi ta na sliki ni več simetrične oblike: kar veliko tistih, ki so šli mimo, ko je pekač čakal na fotografiranje, se ni moglo zadržati.

Za 32 kruhkov.

Sestavine


- 3 1/4 skodelice bele moke
- žlica sladkorja, žlička soli
- zavitek suhega kvasa
- 3/4 skodelice mleka
- 1/4 skodelice vode
- 1/4 skodelice masla sobne temperature
- 200 g mocarele, jajce (po želji)

Dodatno

- 1/2 skodelice stopljenega masla
- 2 žlici drobno naribanega parmezana
- 1/2 žličke česna v prahu
- 1/2 žličke mešanice provansalskih zelišč

Priprava


1. Na majhnem ognju segrevamo mleko, vodo in maslo, dokler se to skoraj povsem ne raztopi, ne smemo pa pustiti, da se preveč segreje.

2. Dve skodelici moke, sladkor, kvas in sol premešamo v skledi stoječega mešalnika, nato dolijemo mlačno mlečno-masleno zmes. Če se odločimo za jajce, ga dodamo zdaj.

3. Mešalnik vključimo na srednjo hitrost in začnemo mešati testo (2 minuti), nato dodamo še eno skodelico moke in spet mešamo, dokler se testo ne oblikuje v kepo. Če je mešalnik močan, lahko pustimo, da gnete do konca, sicer pomokamo mizo, testo vzamemo iz posode in ga na roke pregnetemo (do 10 minut), da postane prožno in sijoče. Posujemo z nekaj moke, pokrijemo s prtičkom in počakamo, da vzhaja na dvojno količino.

4. Mocarelo narežemo na 32 koščkov (to pomeni, da prepolavljamo kose, dokler ne pridemo do tega števila) in pripravimo obliv: v stopljeno maslo zamešamo parmezan, česen in zelišča.

5. Ko je testo vzhajalo, tudi to razdelimo (razpolavljamo) na 32 koščkov: vsakega v roki sploščimo, položimo na sredo košček mocarele in čim bolj tesno zvijemo v kroglico (ne sme »puščati«).

6. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in si zamislimo/skiciramo obliko, kako bomo kroglice zlagali na pekač.

7. Vsako od 32 kroglic pomočimo v masleno zeliščni obliv in zlagamo na pekač s peki papirjem: med sabo naj se dotikajo, ne pa zelo tiščijo, ker narastejo.

8. Pečemo 25 do 30 minut in obvezno postrežemo še vroče.

 
Datum Objave: 28.12.2019 ob 08:12

Več iz te teme:

mocarelakruhki

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.