Odprta Kuhinja

Kruhovi cmoki po receptu mojstrice za pripravo prate

Kruhovi cmoki po receptu mojstrice za pripravo prate (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Priljubljena priloga iz starega kruha, ki jo lahko skuhamo ali pa spečemo v pečici. Kruhovi cmoki pa so lahko tudi samostojna jed ob skledi sezonske solate.

Špela Šavs je vsestranska Gorenjka: v prostem času se ukvarja s tekom na dolge, tudi do več kot stokilometrske proge, zaposlena je v družinski mesnici sredi Kranja. Tam za kupce pripravlja tudi različne jedi: slovi po prati, tradicionalni velikonočni jedi iz starega kruha, suhega mesa in jajc. Recept najdete TUKAJ. Pripravlja jo redno in tudi takrat, ko velika noč še ni na sporedu, ponudbi je dodala češpljeve in kruhove cmoke. »Lahko jih skuhamo, lahko pa spečemo v pečici. Jed lahko postržemo samostojno in z veliko skledo solate, odločimo pa se lahko tudi za kombinacijo z mesno jedjo, denimo z zrezki v omaki, golažem ali podobnim.«

Sestavine

Za 4 osebe.

  • 300 g starega kruha
  • 2 jajci
  • 2,5 dl mleka
  • 1,5 žlice svinjske masti
  • žlička masla
  • malo nasekljanega peteršilja
  • ščep soli, poper

Priprava

  1. Kruh narežemo na majhne kocke in stresemo v skledo. V manjši posodi zmešamo jajca, raztopljeno maslo, mleko, poper, sol. Zmes prelijemo po kruhu in dobro premešamo, da se kocke kruha navlažijo.
  2. Peteršilj drobno sesekljamo, čebulo olupimo čebulo in nasekljamo.
  3. V ponvi segrejemo svinjsko mast, na kateri prepražimo čebulo.
  4. Ponev odstavimo in počakamo, da se čebula malo ohladi, zatem ji dodamo peteršilj.
  5. Ohlajeno čebulo s peteršiljem stresemo v skledo s kruhom in dobro premešamo. Iz testa oblikujemo cmoke.
  6. V loncu segrejemo večjo količino osoljene vode. Ko zavre, vanjo previdno položimo cmoke in jih kuhamo približno 20 minut. Med kuhanjem naj voda ne vre divje, temveč le rahlo brbota.

Priporočamo še: Italijanska omaka za testenine iz sestavine, s katero je gotovo še niste pripravili

Datum Objave: 24.10.2024 ob 08:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: