Odprta Kuhinja

Kruhovi cmoki z omako iz šitak

Odpri galerijo
A+   A-
Izvrstni tudi z drugimi gobami sobotno-nedeljske bere.Priprava: 10 minut; počitek: 30 minut; čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine


- 400 g starega kruha
- manjša čebula
- 2 žlici masla
- 2 dl mleka
- 2–3 jajca
- sol, poper
- 500 g gob šitak
- 2 stroka česna
- žlica moke
- 2,5 dl zelenjavne ali mesne jušne osnove
- 2 dl sladke smetane
- majaron
- bezgova ali brusnična marmelada

Priprava


1. Kruh narežemo na kocke in stresemo v skledo. Čebulo drobno narežemo, na hitro prepražimo na maslu in dodamo kruhu v skledi.

2. Mleko segrejemo. Kruh prelijemo s toplim mlekom, dodamo jajca, solimo, popramo in dobro premešamo. Pustimo pol ure, da se zmes poveže, nato oblikujemo 8 cmokov.

3. V loncu zavremo vodo, jo solimo in v kipeč krop vstavimo cmoke. Previdno jih z lopatico privzdignemo z dna lonca. Ko voda spet zavre, ogenj zmanjšamo in previdno kuhamo 15–20 minut.

4. Medtem gobe narežemo, jih v ponvi na maslu popražimo, dodamo česen, potresemo z moko in prilijemo jušno osnovo ali vodo. Omako pokuhamo na četrtino, prilijemo smetano in naprej kuhamo 5 minut.

5. Omako solimo, začinimo z majaronom in ponudimo skupaj s cmokom in žličko marmelade ter endivijo s trdo kuhanim jajčkom.
Naredimo vnaprej: Zmes za cmoke lahko sestavite že dan prej. Pokrita naj počaka v hladilniku.

Nasvet: Res je, da za cmoke lahko uporabimo katerikoli kruh. Ampak najbolj okusni in najbolj rahli so iz belega ali polbelega kruha.

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 1.10.2018 ob 09:10

Več iz te teme:

kruhšitakecmoki

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.