Kruhovi cmoki z omako iz šitak
Odpri galerijo
A+ A-
Izvrstni tudi z drugimi gobami sobotno-nedeljske bere.
Priprava: 10 minut; počitek: 30 minut; čas kuhanja: 20 minut.
Sestavine
- 400 g starega kruha
- manjša čebula
- 2 žlici masla
- 2 dl mleka
- 2–3 jajca
- sol, poper
- 500 g gob šitak
- 2 stroka česna
- žlica moke
- 2,5 dl zelenjavne ali mesne jušne osnove
- 2 dl sladke smetane
- majaron
- bezgova ali brusnična marmelada
Priprava
1. Kruh narežemo na kocke in stresemo v skledo. Čebulo drobno narežemo, na hitro prepražimo na maslu in dodamo kruhu v skledi.
2. Mleko segrejemo. Kruh prelijemo s toplim mlekom, dodamo jajca, solimo, popramo in dobro premešamo. Pustimo pol ure, da se zmes poveže, nato oblikujemo 8 cmokov.
3. V loncu zavremo vodo, jo solimo in v kipeč krop vstavimo cmoke. Previdno jih z lopatico privzdignemo z dna lonca. Ko voda spet zavre, ogenj zmanjšamo in previdno kuhamo 15–20 minut.
4. Medtem gobe narežemo, jih v ponvi na maslu popražimo, dodamo česen, potresemo z moko in prilijemo jušno osnovo ali vodo. Omako pokuhamo na četrtino, prilijemo smetano in naprej kuhamo 5 minut.
5. Omako solimo, začinimo z majaronom in ponudimo skupaj s cmokom in žličko marmelade ter endivijo s trdo kuhanim jajčkom.
Naredimo vnaprej: Zmes za cmoke lahko sestavite že dan prej. Pokrita naj počaka v hladilniku.
Nasvet: Res je, da za cmoke lahko uporabimo katerikoli kruh. Ampak najbolj okusni in najbolj rahli so iz belega ali polbelega kruha.
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 1.10.2018 ob 09:10