Odprta Kuhinja

Kuharske osnove z Neli in Leo: ribana kaša

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kdor na prvo mesto postavlja to obliko zakuhe, je ne zamenja za nič na svetu. Recept v zbirki kuharskih osnov, ki si ga morate shraniti.


Ko smo se z Neli Selan in Leo Sterle dogovarjali, kaj bi lahko bila letošnja tema naših kuharskih srečanj v centru Kult 316, smo se odločili vrniti k osnovam. To so jedi, ki so tako dobre in uporabne, da po navadi spontano prehajajo iz generacije v generacijo. Mislimo, da o njih vemo vse. Kaj pa nam povedo, če jih pogledamo z očmi nevajenega začetnika? Kje bi se zataknilo njemu? Prva v vrsti osnov je tokrat ribana kaša, ki sicer nima tako vzvišenega mesta na jedilniku, zato pa bolj privržene sledilce kot rezanci. O teh pa prihodnjič.

Lea Sterle in Neli Selan iz ljub­ljanskega izobraževalnega centra BIC Ljubljana, ki v šolski kuhinji centra Kult 316 gostita naše teste.
Lea Sterle in Neli Selan iz ljub­ljanskega izobraževalnega centra BIC Ljubljana, ki v šolski kuhinji centra Kult 316 gostita naše teste.

Ribana kaša


Bolje vzeti nekaj več moke in jajc, večji hlebček lažje ribamo kot majhnega. Samo z vajo pa se pridobi občutek, kako trdo mora biti testo, da ga lahko ribamo, kako dolgo je kašo treba kuhati, da ohrani ravno pravšnjo trdoto, kako jo posušiti in shraniti za naslednjič.

  • 240 g ostre pšenične moke

  • 2 srednje veliki jajci

  • sol

  • 1 žlica vode


Priprava


1. Ostro moko stresemo v skledo, dodamo razžvrkljani jajci, malo posolimo in dobro premešamo z vilicami, nato vse skupaj stresemo na delovni pult in se lotimo gnetenja – to bomo počeli na roke, ker gre za trše testo. Po potrebi ga lahko med gnetenjem poškropimo z žlico vode. Po kakih 10 minutah naj bi dobili lepo povezano, gladko in homogeno testo.

2. Zavijemo ga v prozorno folijo, damo v hladilnik za kakih 30 minut, da glutenske vezi v njem popustijo.

3. Pripravimo ribežen in pladenj ali desko, oboje pomokamo. Potem kepo testa začnemo ribati, uporabimo tisto stran ribežna, ki ima večje luknje.

4. Tudi ribano kašo pustimo na pultu na prtičku, da se osuši, kar se običajno zgodi v nekaj urah, saj so naši hišni prostori zelo topli. Večkrat pa jo je treba premešati.

5. Pred postrežbo jo skuhamo v kropu, glede na velikost »zrn« bo trajalo približno 8 do 10 minut, nato jo poberemo iz vode in ponudimo v juhi.

Bližnjica: Vse sestavine stresemo v sekljalnik multipraktika in sekljamo dve, tri minute, dokler ne dobimo podobne zrnatosti, kot bi jo pri ribanju na roko. Tu testo lahko vsebuje celo večji delež vode.

In še: Če ni pri roki ostre moke (tip 400), marsikdo izbere kombinacijo navadne gladke in manjšega deleža zdroba, najboljši pa je zdrob durum semolina.
Priporočamo še: Fritati – palačinke, ki izboljšajo še tako dolgočasno juho

Fotografija: Voranc Vogel
Datum Objave: 22.4.2023 ob 08:04

Več iz te teme:

ribana kašajušne zakuhe

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.