Odprta Kuhinja

Kultne testenine, ki jih boste želeli znova in znova

Ale02/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V čast skladatelju opere Norma, Belliniju, ki je bil iz Catanie na Siciliji.


V izvirnem italijanskem receptu čilija ni, kaper tudi ne, ampak prav to dvoje jed zelo poživi – sicer je lahko malce enodimenzionalna. Krasna poraba jajčevcev in paradižnikov – omako lahko seveda pripravimo tudi iz svojih, mesnatih ali pelatov, če so že lepo zreli. Italijani to jed nujno postrežejo z bolj slano rikoto, nič ne bo narobe, če uporabimo feto.

Sestavine



  • 2 srednje velika jajčevca

  • zvrhana žlička soli

  • 4 žlice oljčnega olja

  • manjša čebula

  • 2 naribana stroka česna

  • za dober ščep suhega čilija ali po okusu svežega

  • 2 konzervi paradižnikovih koščkov

  • žlička sladkorja

  • 400 g peresnikov

  • manjši šopek bazilike

  • rikota, feta in parmezan za postrežbo

  • po želji za majhno pest kaper


Priprava


1. Jajčevce operemo, narežemo na 3 cm velike koščke, posolimo in premešamo ter damo v cedilo nad korito, da odteka sok, približno pol ure.

2. V dobri veliki ponvi segrejemo olje, dodamo nasekljano čebulo in ščep soli. Na majhnem ognju dušimo okrog 10 minut, primešamo še česen in čili (suhega ali svežega) in na hitro popražimo.

3. Nato dodamo paradižnik in sladkor ter zavremo in kuhamo naprej na srednje močnem ognju; okrog 20 minut, da omaka nekoliko povre.

4. V tem času začnemo segrevati pečico na 220 stopinj.

5. Odcejene koščke jajčevcev popivnamo s papirnato brisačko ter prelijemo s preostalim oljem. Razporedimo jih na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo okrog pol ure, da se zmehčajo in na robovih porjavijo.

6. Ko se pečejo, po navodilih z embalaže skuhamo testenine. Kuhane odcedimo, za pol kozarčka vode od kuhanja pa prihranimo.

7. Popečene jajčevce vmešamo med paradižnikovo omako, dodatno začinimo, če je potrebno, primešamo testenine skupaj s nekaj prihranjene vode.

8. Postrežemo z rikoto, lahko tudi nadrobljeno feto ali parmezanom.
Preberite še: Ta jogurtov biskvit z marmelado boste pogosto pripravili

Fotografija: Ale02/Getty Images
Datum Objave: 3.8.2022 ob 12:08

Več iz te teme:

testeninebrezmesne jedinorma

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.