Kultno: domače žemljice

Žemljice, ki jih preprosto obožujemo. Iz enakega testa lahko ustvarimo sirove hlebčke ali polžke s semeni.

Te so po receptu iz knjige Kruh in pecivo po domače Francija Planinca, spekla in hvalila pa jih je Marjanca Begič. Gre tako za kulten recept kot kultnega avtorja. Knjiga je izšla pred več kot desetimi leti, pa je še vedno živa in v dnevnem obtoku.

Sestavine

  • 1 kg moke tip 400 ali 500
  • 40 g svežega kvasa
  • 5–6 dl vode
  • 40–50 g sladkorja
  • 1 dl olja
  • 15 g soli
  • olje in jajce za premaz

Priprava

1. Polovico moke presejemo, dodamo kvas, sladkor in vso predvideno vodo, ogreto na 30 do 40 stopinj Celzija. Zamešamo kvasni nastavek in počakamo, da naraste na dvojno količino.

2. Nato dodamo preostalo moko, maščobo in sol ter zamešamo srednje trdo, gladko testo. Počiva naj 10 do 20 minut.

3. Po tem času testo razdelimo na kose, težke med 70 in 100 g. Najprej oblikujemo kroglice, nato povaljamo, da dobimo debelejši svaljek z zaključkom navzdol. Odlagamo jih na pomokan prtiček in takoj po vsej površini premažemo z oljem.

4. Ko so testeni svaljki do polovice vzhajani, jih krepko pritis­nemo po sredini z ročajem kuhalnice, na primer.

5. Tako pripravljene žemljice odlagamo na pekač, obložen s peki papirjem, namažemo jih s stepenim jajcem in pustimo še malo vzhajati.

6. Pečico segrejemo na 220 stopinj in žemlje pečemo 10 minut na tej temperaturi, potem zmanjšamo na 190 stopinj in pečemo še 10 minut.

Priporočamo še: Zares dobri polpeti iz ovsenih kosmičev
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed