
Najboljše so v poletni vročini in v družbi krompirjevega pireja.
To je vsaj tri generacije star družinski recept, ki ga spreminjam le z začimbami. Kurkuma je vsestranska zdravilna začimba, ena od redkih, ki jo lahko uporabljamo tudi v poletni vročini, ko so močne začimbe odsvetovane. Sol, poper in kari so manj primerne začimbe za poletje, zato z njimi ne pretiravamo. Kumare in bučke pripravljamo z mleto kumino, da so lažje prebavljive.
Sestavine
(za 2 osebi)
– 2 srednje veliki kumarici
– čebula
– žlica moke
– olje
– kumina v prahu
– sol in poper
– kurkuma in kari
– rastlinska smetana
– zelo zrel paradižnik (ali žlička jabolčnega kisa)
– koper ali peteršilj
Priprava
1. Kumare olupimo in prerežemo, če je treba, zrela semena iztisnemo.
2. Naribamo jih na tanke lističe, prav tako čebulo. Solimo in pomečkamo z rokami.
3. V kozici razgrejemo olje, raztopimo žlico moke in takoj, preden porjavi, na njej popražimo ožete kumarice. V sezoni paradižnika dodamo z ožetimi kumarami zelo zrel paradižnik, narezan na večje kose.
4. Začinimo in zalijemo z vodo, le toliko, da se lepo dušijo v pokriti kozici.
5. Po desetih minutah dodamo drobno nasekljan koper ali peteršilj in smetano ter ponudimo s krompirjevim pirejem.
Naslovna fotografija: Hana Splichal