Odprta Kuhinja

Kutinova pita

A+   A-
Za pekač premera 30–32 cm in visok 5 cm.


Sestavine


Testo
- 500 g presejane moke, 350 g masla sobne temperature
- 3 žlice sladkorja, rumenjak, približno 50 ml vina
- limonova lupinica, pol vrečke pecilnega praška
- za noževo konico soli

Nadev
- 1 kg mesa kutine (očiščenega in narezanega), 20 g masla
- 3 srednje velika sladka jabolka
- 100–150 ml vode, mandljevi lističi (za slabo pest)
- cimet, sladkor za sladkanje (po želji, odvisno od jedcev)

Dodatno
- rozine po želji, rumenjak in žlica mleka za mazanje mreže

Priprava


1. Kutine in jabolka operemo in narežemo na koščke.

2. Maslo stopimo, dodamo narezano sadje in začnemo dušiti. Čez kratek čas, ko se začne prijemati dna, dolijemo vodo. Pogosto premešamo; ko so kutine mehke, ugasnemo ogenj. Če se odločimo za rozine, jih vmešamo, prav tako zdaj dodamo sladkor in cimet.

3. V skledo presejemo moko, vmešamo pecilni prašek, sol, rumenjak, maslo, sladkor in med gnetenjem dodamo še vino in limonovo lupinico.

4. Gnetemo toliko časa, da dobimo kompakt­no testo. Če imamo občutek, da je premehko, lahko dodamo malo več moke in obratno malo več vina.

5. Pečico vključimo na 180 stopinj.

6. Testo na pomokani površini razvaljamo; malo manj kot tretjino ga odrežemo in prihranimo za mrežo, testo za dno pa položimo na namaščen pekač. Debelo naj bo dober centimeter.

7. Po testu razporedimo nadev, povrhu potresemo mandlje.

8. Preostalo testo razvaljamo, z nožkom izrežemo trakove v dolžini pekača in naredimo mrežo, ki jo s čopičem premažemo z rumenjakom, v katerega smo primešali žlico mleka.

9. Pečemo 50–60 minut, nato pito rahlo pokrijemo in ohladimo.
Priporočamo: To so največji kulinarični trendi, ki bodo zaznamovali leto 2019

Fotografija in recept: Mirjam Grilc
Datum Objave: 8.12.2018 ob 08:12

Več iz te teme:

pitakutina

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.