Kvašeni cmoki: ne čakajte na zimo, po receptu tekmovalca iz MasterChefa si jih pripravite že danes

Odpri galerijo
A+ A-
Enega svojih najljubših receptov nam je tokrat zapisal Fabijan Wakounig, ki ga poznamo z malih zaslonov, saj je bil eden od tekmovalcev v novi epizodi priljubljenega kuharskega šova.
iz kvašenega testa, polnjeni s slivovo marmelado in postreženi z vaniljevo omako.« Mi smo se tokrat osredotočili le na cmoke, ki so bili res odlični, vaniljevo omako pa pustili za kdaj drugič.

ni podpisa
Kvašeni cmoki s slivovo marmelado
Za 4 osebe.
- 250 g gladke moke
- 120 ml toplega mleka (sobna temperatura)
- 30 g svežega kvasa
- 35 g masla (stopljenega)
- 35 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (lahko tudi 1 žlička vaniljeve paste)
- naribana lupinica polovice limone
- ščepec soli
Nadev
- nekaj žlic slivove marmelade
Po želji
- maslo
- sladkor v prahu
- mak
- vaniljeva omaka
Priprava
1. Najprej pripravimo kvasec. V posodico nadrobimo kvas, dodamo sladkor, žlico moke in mleko ter rahlo premešamo. Vse skupaj pustimo počivati vsaj 10 minut.
2. Medtem pripravimo preostale sestavine za testo. V skledo stresemo moko, vaniljev sladkor, naribano limonino lupino ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, v sredini naredimo jamico.
3. Ko je kvasec nared, ga vlijemo v jamico v moki. Dodamo še jajce in stopljeno maslo (pazimo, da ni prevroče).
4. Vse sestavine dobro premešamo z žlico, da se povežejo. Nato testo gnetemo, dokler ne postane lepo in gladko – to traja po navadi 5 do 10 minut, če gnetemo ročno, če pa delo opravi kuhinjski robot, bo postopek trajal manj časa.
5. Testo nato postavimo v posodo, ga pokrijemo s krpo in pustimo počivati na toplem najmanj 30 do 40 minut. Zatem ga še enkrat pregnetemo, vrnemo v posodo in ponovno pustimo počivati 20 ali 30 minut.
6. Po ponovnem vzhajanju ga razdelimo na približno 100-gramske dele, iz katerih oblikujemo kroglice. Pokrijemo jih s krpo in jih pustimo počivati 10 minut.
7. Prišli smo do polnjenja. Kroglice testa z roko rahlo sploščimo in raztegnemo na debelino približno 1 cm. Na sredino damo žličko ali dve marmelade ter robove pomažemo z vodo, da se bo knedl boljše zalepil. Naslednji postopek je podoben kot pri izdelovanju buhtljev. Robove povlečemo skupaj tako, da je marmelada zajeta, in začnemo oblikovati knedl.
8. Cmoke spet pokrijemo s krpo, medtem pa pripravimo, kar potrebujemo za kuhanje nad soparo.
9. Germknedle kuhamo približno 20 minut nad soparo. Pri tem smo pazljivi, da v lonec ne damo preveč cmokov naenkrat, saj med kuhanjem še vzhajajo. (Cmoke seveda lahko skuhamo tudi v vreli vodi.)
10. Medtem pripravimo vaniljevo omako ali raztopimo maslo. »Še toplo jed prelijemo z maslom in postrežemo z vaniljevo omako. Na koncu čez cmok še potrosimo mak in sladkor v prahu,« svetuje kuhar tega tedna.
Priporočamo še: Brezglutenska pita z zelenjavo, brez katere ni piknika
Fotografija: Špela Ankele
Deloindom.si: Na svetu pojemo največ vrst te solate
Datum Objave: 14.5.2022 ob 07:05