Brezglutenska pita z zelenjavo, brez katere ni piknika

Slana pita je lahko nadevana s čimer koli, v današnjem receptu so to šparglji in blitva.

Prvi piknik v letošnji sezoni se je lepo posrečil, če pomislim na vremensko napoved, da bo dan oblačen in deževen. Iz trme, ki ji prijazno rečemo vztrajnost, smo v kuhinji načrtovali konkretno pogostitev v naravi za vsaj deset oseb. V primeru dežja bi se dogodek prestavil v jedilnico, na piknik pa bi opozarjali številne taperver posode, kozarci iz koruznega škroba in lesen pribor. Na jedilniku so bili kruhki, trije različni burgerji, namazi, omake in pomake, redkvice, domača ingverjeva limonada, limonine pite z meringo v modelčkih (lanski hit) in zelenjavna pita, brez katere pri nas tako rekoč ni piknika.

Vera v svetlo in sončno prihodnost je očitno slaba, saj je kratkotrajna ploha večino odvrnila od piknika. V puloverjih in bundah smo le najbolj vztrajni raztegnili vrtne mizice, a kmalu je bilo na soncu celo prevroče. Hrane je bilo res veliko, klasično pretiravanje mlade kuharice, izbira je bila prav tako bogata, zanimivo pa je največ pozornosti pritegnila pita ali po francosko quiche (kiš). Originalno, težko izgovorljivo ime ima redko zapisane vse črke, kot je treba, kljub temu je ta pita ena izmed bolj popularnih. Slana pita je lahko nadevana s čimer koli, v današnjem receptu so to šparglji in blitva. Poskusite s koromačem, mladim korenčkom in grahom, špinačo … spomladanska zelenjava ponuja res veliko možnosti. V veganskem prelivu uporabite indijske oreščke, ki naredijo gosto smetano, krhko testo pa poveže koruzni škrob. Ker je bila na piknik povabljena prijateljica, ki je občutljiva za gluten, smo pšenično moko nadomestili s koruzno in riževo. Quiche je bil še boljši kot običajno, zato bomo posodobljen recept kar obdržali.

Bili smo štirje pri mizi, tri dolgoletne rastlinojedke in vsejed, ki je prvi omagal v vodoravni položaj na ležalniku, kot se spodobi za vsak pošteni piknik. Menda se je preveč najedel.

Pita je okusna tudi naslednji dan.

Brezglutenska pita z zelenjavo

Za štiri.

Brezglutensko testo

 • 100 g koruzne moke
 • 50 g koruznega škroba
 • 50 g riževe moke
 • 50 g mletih lešnikov
 • 80 ml oljčnega olja
 • pol žličke soli
 • malo vode

Za nadev

 • šopek špargljev (divjih ali gojenih)
 • 100 g blitve ali špinače
 • nekaj vejic timijana ali pol žličke suhega
 • dva stroka česna
 • sol in poper
 • 120 g indijskih oreščkov
 • 80 g belega fižola (240 g kuhanega)
 • lovor in šetraj

Priprava

1. Fižol namočite za najmanj šest ur in skuhajte z lovorjevim listom in šetrajem. Odcedite, lovor in šetraj odstranite.

2. Pomešajte suhe sestavine za testo, dodajte olje in s prsti naredite drobtinice. Po kapljicah prilivajte le toliko vode, da se testo poveže.

3. Vključite pečico (180 stopinj).

4. Testo razvaljajte med dvema listoma papirja za peko in obložite nizek pekač za pito, tako da naredite še zavihek po robovih. Dno večkrat prebodite z vilicami. Zelo praktični so modeli s snemljivim dnom. Testo pecite v ogreti pečici 15 minut.

5. Šparglje nalomite, olesenel del ni uporaben. Blitvo narežite na trakove. Za nadev v blenderju zmiksajte vse sestavine razen špargljev in blitve. Nadev mora biti gladko zmiksan in gosto tekoč. Če je nujno, po žlicah dodajajte vodo, v kateri se je kuhal fižol.

6. Napol pečeno testo obložite z narezanimi šparglji in blitvo. Prelijte z zmiksanim nadevom. Pecite še 20 minut.

7. Vsaj malo ohladite, preden razrežete, ker je vroče testo krhko.

Priporočamo še: Klasike z Yasko: tako naredimo popolne princeske
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana