Kvašeni kruhovi cmoki, kuhani v sopari
A+ A-
Od Firbasovih!
Sestavine
- 75 dag moke
- 0,5 l mleka
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 6 dag margarine ali olja
- 3 dag kvasa
- sol
Priprava
1. Iz kvasa in nekaj mleka pripravimo kvasec. Ko vzhaja, ga dodamo k moki, potem počasi primešamo druge sestavine in dobro pregnetemo.
2. Ko testo vzhaja do dvakratne količine, oblikujemo cmoke kot za krofe, jih polagamo na prt in pustimo vzhajati še 10 minut.
3. Kuhamo jih v sopari približno 15 minut, lahko pa jih pripravimo tudi v slanem kropu, kjer pokrite prav tako kuhamo 15 minut.
4. Postrežemo jih kot prilogo jedem v omaki, lahko pa jih dodatno zabelimo z ocvirki ali drobtinami.
Namig: V cmok lahko »vgradite« tudi nekaj dobre dimljene slanine.
Fotografija: Tomo Jeseničnik
Poskusite jih v družbi zajca v lovski omaki!
Datum Objave: 8.12.2017 ob 15:12