Kvinoja z gobami šitake in porom

Hitro pripravljen zelo hranljiv obrok.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10 minut.

Sestavine

– 320–350 g kvinoje
– 2 večja pora, tudi zeleni del
– 250 g svežih gob šitake
– žlica masla
– sol, poper

Priprava

1. Kvinojo oplaknemo na rešetu in odcedimo.

2. Por očistimo in narežemo na pol centimetra debela kolesca. Stresemo v lonec ali globoko večjo ponev.

3. Gobe grobo narežemo in prav tako stresemo v ponev.

4. Pristavimo, dodamo maslo in vse skupaj na hitro popražimo.

5. V lonec stresemo oplaknjeno kvinojo in prilijemo približno 1,5 litra vode. Zavremo in na zmernem ognju kuhamo 7–10 minut.

6. Odstavimo, pokrijemo in pustimo kvinojo nabrekati še 5 minut.

7. Nazadnje jed solimo, popramo po okusu, pokapamo z oljčnim oljem in ponudimo s solato iz vložene rdeče pese. Iz kozarca.

Nasvet: Vzamem v zakup, da niste vsi strastni ljubitelji gob, zato je zapisana količina le 250 g, kar zadošča za prvi vtis. Drugače bi vam svetovala, da vzamete dvojno količino.
Različica: Por in gobice popražite na kockah slanine.
Naredimo vnaprej: Kvinoja je skuhana hitro. Nima smisla, da bi jo kuhali vnaprej. Lahko si le narežete vse sestavine in jih shranite v hladilnik.
Preberite še: Finske vetrnice

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana