Odprta Kuhinja

Lablebi: tunizijska zloženka iz starega kruha

Leblebi
Odpri galerijo
A+   A-
Za vse ljubitelje čičerke, ki v tej jedi obogati porabo starega kruha.Predlog Jožeta Piana, ki pripravlja odlično knjigo: zbira recepte za porabo starega kruha z vsega sveta. »Hči je s prakse v Tuniziji prinesla recept za lablebi. To je nekakšna tunizijska enolončnica – zloženka, ki temelji na čičerki in so jo tradicionalno jedli za zajtrk, zdaj pa je postala ulična hrana, ki se streže v vsakem času. Ne smemo je zamešati s praženo čičerko z začimbami, ki je priljubljena v Turčiji, Iranu, Afganistanu in Siriji. Ključne sestavine, ki tej enolončnici dajejo njen aromatični in začinjeni okus, so čičerka, kumina in harisa. Lablebi postrežejo tudi s tunino, seveda pa imajo tudi mesno različico, ki se imenuje hergma.«

Sestavine  • 400 g suhe čičerke (100 g na osebo)

  • star kruh (približno 100 g na osebo)

  • 4 čajne žličke mlete kumine

  • 4 čajne žličke harise

  • pol čajne žličke soli

  • 3 žlice oljčnega olja

  • 4 jajca

  • 4 stroki česna (stisnjeni)

  • neobvezno: 40 g konzervirane tune na osebo, črne in/ali zelene oljke, kapre, limonov sok


Priprava


1. Čičerko čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan vodo zamenjamo in jo skuhamo v rahlo osoljeni vodi s česnom in nekaj oljčnega olja. Lahko dodamo tudi drobno narezan čili in ščepec kumine. Peno, ki nastane ob začetku vretja, odstranimo. Čičerko kuhamo do mehkega, približno uro. Kuhana je, ko jo lahko stisnemo med dvema prstoma in se splošči.

2. Zdaj začnemo pripravljati zloženko ali pa to celo prepustimo vsakemu članu omizja, kakor je navada v nekaterih tunizijskih okrepčevalnicah.

3. V jušni krožnik ali skodelo natrgamo star kruh in ga prelijemo s čičerko in njeno juho. Dodamo čajno žličko harise, če smo ljubitelji pekočega, seveda lahko tudi več. Manjka nam še čajna žlička kumine in imamo ključne sestavine jedi.

4. Pokapamo z oljčnim oljem in dodamo jajce, ki smo ga kuhali tri minute. Jed je zdaj pripravljena, lahko pa dodamo tudi sestavine po želji: tunino, oljke, kapre in limonov sok.
Namig: Če na zalogi nimate čičerke, ki jo v angleščini imenujejo tudi »garbanzo beans«, lahko jed naredite s fižolom, to sicer ne bo tunizijska jed, bo pa dobra uporaba starega kruha. Če boste uporabili konzervirano čičerko, je najbolje, da tekočino iz pločevinke zamenjate z jušno osnovo. Obe sestavini na hitro pokuhajte, kajti jed mora biti topla, da vas ogreje, okrepi. Jušno osnovo uporabite tudi, če imate premalo tekočine po kuhanju čičerke.

Recept in fotografija: Jože Piano
Datum Objave: 27.3.2020 ob 09:03

Več iz te teme:

čičerkastar kruhlablebi

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja