Odprta Kuhinja

Lava tortice z belo sredico

Odpri galerijo
A+   A-
Ena najbolj preprostih čokoladnih sladic, poimenovana tudi čokoladni fondant, daje vtis, da je vredna milijon dolarjev, ustvaril pa jo je lahko le kuhar največjega kova.


No, prav nič od tega ne bo držalo. Sestavimo jo lahko že iz nekaj sestavin, ki so običajno vedno doma. Popolna za razvajanje v tednu, ko veliko govorimo o ljubezni.

Lava tortice



  • 130 g masla sobne temperature in košček za premaz ramekinov (keramičnih modelčkov)

  • 2 žlici kakava v prahu

  • 130 g čokolade s 70 % kakava

  • 60 g presejane moke

  • ščepec soli

  • 50 g sladkorja

  • 5 jajc sobne temperature

  • 2 žlici temnega ruma

  • 4 čokolatini iz bele čokolade

  • sladkor za posip

  • zamrznjene maline za okras


Priprava


1. Štiri ramekine (klasičnih mer, premer 9 cm, višina 5 cm) s prsti dobro namažemo z maslom in jih posujemo s kakavom v prahu.

2. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado in maslo. Malce ohladimo. Jajca na roke razžvrkljamo.

3. V večji posodi zmešamo moko, sol in sladkor. Prilijemo stopljeno čokolado in pomešamo z metlico. Dodamo jajca in rum ter vse še enkrat pomešamo z metlico, da dobimo gosto, svetlečo in tekočo zmes.

4. Zmes predenemo v dresirno vrečko, tej odrežemo vršiček in ramekine napolnimo do treh četrtin. Posodice postavimo v hladilnik vsaj za eno uro. Lahko pa počakajo tudi do naslednjega dne, zato so lava tortice popolna sladica, ki jo lahko pripravimo vnaprej.

5. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

6. Tortice vzamemo iz hladilnika, vanje potopimo po en čokolatin in jih potisnemo v pečico na srednje vodilo. Pečemo približno 15 minut (vrh tortice bo izbočen, sredica zelo tekoča) do 18 minut (vrh tortice bo malce počil, sredica bo zelo gosta, a še vedno svetleča, razlije se le čokolatin). Čas peke boste tako kot pri stejku prilagodili svojemu okusu.

7. Ramekine vzamemo iz pečice in počakamo 2 minuti. Po potrebi z zelo tankim nožkom ali mini slaščičarsko paleto ločimo tortico od oboda. Na vrh postavimo krožnik, obrnemo skupaj z ramekinom. Odstranimo še tega in pred nami je prikupen čokoladni fondant, ki ga le še posujemo s sladkorjem v prahu ali kakavom in okrasimo z zamrznjenimi malinami.
ni podpisa
ni podpisa


Priporočamo še: Nedeljska sladica: panakota s kavnim oblačkom
Datum Objave: 13.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj