Nedeljska sladica: panakota s kavnim oblačkom

Zamislila sem si nadaljevanko spletne obsesije, ki sliši na ime kava dalgona ali kavni oblak, in tega s hladnega mleka prenesla na nežno vaniljevo ljubljenko v kozarčku.

Ko imaš doma obsedenca s to smetanovo sladico, ti po glavi pogosto preskakujejo zamisli, kaj sploh še narediti, da presenetiš. Vsekakor moraš imeti zares dobro izdelan recept za osnovno panakoto, ki ne sme biti gumijasta, temveč lahkotna in zračna. Tej osnovi lahko dodaš marsikaj. Jo preliješ na karamelno podlago, jo zvrneš na krožnik in dodaš sadni pire. Tako pa jo čisto preprosto ponudiš kavnim navdušencem. Za 4 porcije.

Panakota

  • 320 g smetane
  • 160 g mleka
  • 100 g sladkorja
  • pol stroka vanilje
  • 4 g želatine v lističih

Oblaček

  • 2 žlici instant kave
  • 2 žlici kristalnega sladkorja
  • 2 žlici vroče vode

Priprava

1. Želatino namočimo v hladno vodo.

2. Smetano in mleko zlijemo v posodo, dodamo sladkor in pol stroka vanilje s postrganimi semeni. Pomešamo in postavimo na ogenj.

3. Ko smetana zavre, jo ugasnemo. Dodamo ožeto želatino in dobro pomešamo, da se raztopi. Strok vanilje odstranimo.

4. Panakoto prelijemo v kozarčke in počakamo, da se malo ohladijo, nato jih prestavimo v hladilnik za tri ure, lahko čez noč.

5. Oblaček: v posodo za stepanje damo vse sestavine in jih stepamo na srednji hitrosti do čvrstih vršičkov. Pozor: če stepamo zelo močno, se utegne zgoditi, da pena ne bo tako stabilna, saj se bodo večji mehurčki sesedli sami vase.

6. Kavni oblak predenemo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom in nabrizgamo na panakoto.

7. Izvolite: Kavica s smetano malce drugače.

Priporočamo še: Nedeljska sladica: puhaste miške s pomarančo in pinjolami
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed