Legendarni namaz, brez katerega to poletje ne bo šlo
Odpri galerijo
A+ A-
Baba ganuš je odličen namaz iz jajčevcev, ki vas bo popolnoma navdušil.
Sestavine
- 3 srednje veliki jajčevci: mladi, bleščeči (okrog 1 kg vse skupaj)
- 2 žlici limonovega soka
- 3 srednje veliki stroki česna (naribamo)
- 3 žlice tahinija (sezamove paste)
- 80 ml deviškega oljčnega olja
- za dobro pest nasekljanega peteršilja
- sol
Priprava
1. Na žaru (ali v pečici, če ne gre drugače) cele jajčevce, z rednim obračanjem, pečemo tako dolgo, da so videti brezupno zažgani in z vilic obvisijo kot prazen balon. To bo trajalo okrog 40 minut. Zavijemo jih v alufolijo in počakamo še četrt ure, da se ohladijo.
2. Potem z ostrim nožičkom zarežemo v jajčevec, da dobimo dve polovici. Z žličko pazljivo postrgamo meso v skodelico. Ponovimo z vsemi jajčevci in odstranimo še koščke počrnele lupine, ki radi zaidejo med meso.
3. Dodamo limonov sok in nastrgan česen ter krepko mešamo, da jajčevec ni več v koščkih, ampak v lepi pasti. Mešamo naprej in dodamo še tahini, potem pa, v enakomernem tankem curku, oljčno olje. Ves čas mešamo, kajti sestavine se morajo povezati v emulzijo.
4. Na koncu dodamo še peteršilj ter še malo soli ali limonovega soka, če tako menimo. Postrežemo s toplimi ploščatimi kruhki ali zelenjavo.
Namig: Namaz bo še bolj kremast in polnega okusa, če bomo pečeno meso jajčevca dodatno osušili v tistem pripomočku z vrtljivo posodo, s katerim tu in tam kdo suši solato. Če ga morda imate ...
Preberite še: Kultne testenine, ki jih boste želeli znova in znova
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 4.8.2022 ob 11:08