Odprta Kuhinja

Legendarni namaz, brez katerega to poletje ne bo šlo

Shuttertsock
Odpri galerijo
A+   A-
Baba ganuš je odličen namaz iz jajčevcev, ki vas bo popolnoma navdušil.


Naslednjič, ko boste pekli na žaru, dodajte še kak cel jajčevec: mimogrede boste imeli osnovno sestavino za legendarni bližnjevzhodni namaz. Ker je kar precej olja, lahko nekaj dni čaka tudi v hladilniku.

Sestavine  • 3 srednje veliki jajčevci: mladi, bleščeči (okrog 1 kg vse skupaj)

  • 2 žlici limonovega soka

  • 3 srednje veliki stroki česna (naribamo)

  • 3 žlice tahinija (sezamove paste)

  • 80 ml deviškega oljčnega olja

  • za dobro pest nasekljanega peteršilja

  • sol


Priprava


1. Na žaru (ali v pečici, če ne gre drugače) cele jajčevce, z rednim obračanjem, pečemo tako dolgo, da so videti brezupno zažgani in z vilic obvisijo kot prazen balon. To bo trajalo okrog 40 minut. Zavijemo jih v alufolijo in počakamo še četrt ure, da se ohladijo.

2. Potem z ostrim nožičkom zarežemo v jajčevec, da dobimo dve polovici. Z žličko pazljivo po­strgamo meso v skodelico. Ponovimo z vsemi jajčevci in odstranimo še koščke počrnele lupine, ki radi zaidejo med meso.

3. Dodamo limonov sok in nastrgan česen ter krepko mešamo, da jajčevec ni več v koščkih, ampak v lepi pasti. Mešamo naprej in dodamo še tahini, potem pa, v enakomernem tankem curku, oljčno olje. Ves čas mešamo, kajti sestavine se morajo povezati v emulzijo.

4. Na koncu dodamo še peteršilj ter še malo soli ali limonovega soka, če tako menimo. Postrežemo s toplimi ploščatimi kruhki ali zelenjavo.
Namig: Namaz bo še bolj kremast in polnega okusa, če bomo pečeno meso jajčevca dodatno osušili v tistem pripomočku z vrtljivo posodo, s katerim tu in tam kdo suši solato. Če ga morda imate ...

Preberite še: Kultne testenine, ki jih boste želeli znova in znova

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 4.8.2022 ob 11:08

Več iz te teme:

baba ganuš

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja