Odprta Kuhinja

Limonova rižota s kumaro in feto

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kremna rižota lahko poleg polnega okusa ponuja tudi zvrhano mero svežine.


Limonova rižota brbončice dodobra prebudi s sokom in lupinico limone, za presenečenje pa poskrbijo kocke kumare, ki se zmehčane odlično znajdejo v njej. Za dobro brco okusa povrhu nadrobimo feto in o njej kmalu ne bo več ne duha ne sluha.

Limonova rižota s kumaro in feto



  • žlica oljčnega olja

  • 1 čebula, strok česna

  • 2 kumari

  • 150 ml belega vina

  • 300 g riža za rižoto

  • 1 l jušne osnove (piščančja ali zelenjavna)

  • 100 g masla

  • 70 g sira grana padano

  • 50 g fete (ali drugega belega sira)

  • 2 manjši limoni

  • 2 vejici peteršilja


Priprava


1. Predpriprava: čebulo olupimo in narežemo na zelo fine kocke.

2. Česen drobno sesekljamo.

3. Kumari olupimo, prepolovimo in iz polovic z žličko izdolbemo semena, nato jih narežemo na majhne kocke.

4. Liter jušne osnove zavremo in jo pustimo ždeti nad šibkim ognjem.

5. Rižota: v široki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in 40 g masla, nato dodamo sesekljano čebulo.

6. Na srednje močnem ognju jo pražimo nekaj minut, da se zmehča in postekleni.

7. Dodamo sesekljan česen in ga med mešanjem pražimo kako minuto.

8. V ponev stresemo kocke kumare. Pražimo jih toliko časa, da se zmehčajo.

9. Dodamo riž in mešamo, da postekleni.

10. Dolijemo vino, ki naj ob občasnem mešanju izpari.

11. Prilijemo 2–3 zajemalke jušne osnove. Premešamo in počakamo, da začne rižota brbotati.

12. Pogosto mešamo, vmes pa dolivamo po zajemalko ali dve jušne osnove, ko prejšnja povre. Rižoto kuhamo na zob, kar običajno traja 18–20 minut.

13. Ponev odstavimo, nato v rižoto vmešamo 60 g masla in nastrgan sir grana padano.

14. Dodamo še 2 žlici limonovega soka in nastrgano lupinico obeh limon.

15. Dobro premešamo, da se parmezan in maslo povsem stopita, nato rižoto pustimo 5 minut pri miru.

16. Po njej nadrobimo feto in potresemo sesekljan peteršilj.
Priporočamo še: Njoki po sorentinsko: božansko kosilo, ki nas vedno spomni na poletje (VIDEO)
Datum Objave: 4.9.2023 ob 08:09

Več iz te teme:

rižfetakumarerižota

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.