Limonove testenine, narejene v nekaj sekundah
Tokrat serviramo recept za najbolj poletno pašto, kar si jih lahko zamislite. Prvi razlog za takšno oznako je hitrost priprave, saj smo ob visokih temperaturah v kuhinji malce leni in si želimo več časa posvetiti počitku kot kuhanju. In današnji recept bi težko bil bolj lene narave.
Drugič: jed ne vsebuje težkih sestavin. Testenine namreč ogrnemo le v tanko plast rumenjaka in parmezana. S spretnim mešanjem in dodajanjem vode, v kateri se je pašta kuhala, je tekstura slednje tako svilnata, da boste naravnost navdušeni.
Tretji razlog, zakaj je ta pašta tako poletna, pa je seveda glavna sestavina, ki jed tako osveži, da si po koncu kosila skoraj ni treba privoščiti osvežilne pijače. Recept, ki ga razkrivamo spodaj, namreč vsebuje limono. Aromo v kremasti omaki prispevata tako sok kot lupinica.
Razlogov, zakaj bi jed lahko oklicali pašta poletja, je seveda več. Eden izmed njih je gotovo tudi ta, da ga na meni dodaja vse več restavracij, izjemno trendi pa postaja tudi na družbenih omrežjih.
Sestavine
- 250 g testenine
- 1 jajčni rumenjak
- lupinica ene limone
- sok limone
- 120 ml sladke smetane
- 1 skodelica ribanega parmezana ali pekorina
- sol
- sesekljan peteršilj
Priprava
- Najprej na štedilniku zavremo lonec slane vode in v njem na zob skuhamo testenine po navodilih z embalaže.
- Ubijemo jajce in ločimo rumenjak v skodelico. Vanjo vmešamo sok limone, parmezan, sladko smetano in naribamo limonovo lupinico. Vse skupaj zelo dobro premešamo, da je zmes enotna.
- Kuhane testenine nato prestavimo v ponev, vanjo po žlicah dodamo smetanasto zmes ter dodajamo vodo, v kateri so se kuhale testenine. Ves čas previdno mešamo, da se omaka dobro oprime testenin in postanejo svilnate teksture.
- Pašto postrežemo v globok krožnik, po vrhu potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem ter po želji pokapljamo še s kančkom limonovega soka. Na koncu seveda lahko potresemo še s parmezanom.