Odprta Kuhinja

Linški piškoti: najbolj krhka različica s skrivno sestavino

Odpri galerijo
A+   A-
Za to poskrbi skrivna sestavina, rahla kot ...



Linški piškot je zares klasika – ki pa je ni tako preprosto narediti. Poglavitna značilnost lincerja je, da se v ustih topi. Pomeni: lahko se tudi popolnoma nenačrtovano drobi, ko je še na krožniku. Moja različica je malo drugačna od klasike: dodala sem riževe napihnjenčke, na katere me je že večkrat opozorila prijateljica iz Italije. Tam jih pogosto uporabljajo za pripravo drobnega peciva. Dodala sem še orehe, ki piškot naredijo še bolj polnega okusa, in sestavila tako, da je spodnji del temen, okus po čokoladi se pa odlično poda k orehom in marmeladi. Riževi napihnjenčki naredijo piškote hrustljave in mislim, da so super sestavina še za marsikatero drugo idejo.

Malo drugačni linški piškoti



  • 150 g mehke bele moke

  • 135 g orehov

  • 70 g sladkorja v prahu

  • 50 g riževih napihnjenčkov

  • 60 ml olja

  • 1 rumenjak

  • 130 g masla, sobna temperatura

  • noževa konica soli

  • žlica vode

  • žlička vaniljeve arome

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • 2 žlički nesladkanega kakava

  • marelična marmelada za nadev


Priprava


1. Riževe napihnjenčke in orehe najprej skupaj zmeljemo v multipraktiku.

2. Vse sestavine razen kakava pomešamo med seboj in vgnetemo testo.

3. Razdelimo ga na dva dela: v eno polovico vmešamo kakav in znova pregnetemo, da se porazporedi. Iz vsakega testa oblikujemo kroglo in postavimo v hladilnik za pol ure.

4. V tem času pripravimo pekač za piškote, še raje dva, če ju imamo, obložimo s peki papirjem ter vključimo pečico na 180 stopinj.

5. Na dobro pomokani površini razvaljamo najprej temno testo. Z modelčkom izrežemo piškote za dno in jih polagamo na pekač. To ponavljamo toliko časa, da porabimo vse temno testo. Piškote pečemo 13–14 minut in ohladimo.

6. Potem pride na vrsto svetlo testo, ki ga prav tako razvaljamo in z istim modelčkom izrežemo še vrhnji del piškotov.

7. Polagamo na pekač in pečemo 13 minut. Ohladimo.

8. Temne piškote namažemo z marmelado in prekrijemo s svetlimi.
Namig: Mi mislimo, da tej kombinaciji okusov daleč najbolj ustreza marelična marmelada.

Priporočamo še: Šest odličnih receptov za medenjake
Datum Objave: 2.12.2020 ob 07:12

Več iz te teme:

piškotiorehovi piškotilinški piškotiriževi napihnjenčki

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.