Lutenica

S feferoni po pameti in okusu. Nekaj več dela!

Sestavine

– 1 kg paradižnika
– 1,5 kg rdeče dolge paprike
– 1 pekoč feferon
– 1 majhna glavica česna, peteršilj
– 1 žlica sladkorja, 1–2 žlički soli
– 1,25 dl olja, 1,25 dl kisa za vlaganje

Priprava

1. Paradižnik križno zarežemo pri peclju in ga blanširamo, da koža odstopi, nakar ga olupimo, narežemo in na srednje močnem ognju dušimo pri­bližno uro, da izpari večji del vode, ki jo vsebuje.

2. V tem času na plošči ali v pečici popečemo paprike, jih za nekaj časa pustimo pokrite s krpo v loncu in nato olupimo, odstranimo semena in pecelj ter narežemo na približno centimeter široke trakce. Dodamo k paradižniku.

3. Feferon in česen nasekljamo (feferonu odstranimo del semenja in bele mrenice, če ne želimo pretirano pekoče lutenice). Peteršiljevo listje nasekljamo, nato vse to dodamo k paradižniku in papriki v loncu in kuhljamo še približno uro, nazadnje po standardnem vročem postopku napolnimo kozarce za vlaganje.

Preberite še: 5 znakov, da stojite pred dobro restavracijo

Recept je nastal v sodelovanju s Kult 316.

Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana