
Ni gibanica, je pa odlična.
Sestavine
Testo
– 500 g pirine moke (mehke, gladke)
– vrečka suhega kvasa, žlička soli
– po 50 g sladkorja in masla
– 3 rumenjaki, 200 ml mleka
– 2 žlici ruma, lupinica 1 limone
Nadev
– 250 ml sladke smetane
– 200 g maka, 100 g orehov
– 130 g sladkorja, 3 rumenjaki
– 3 žlice kisle smetane, jabolko
Priprava
1. Postopek za testo je enak kot pri bučni potici.
2. Za nadev v kozici segrejemo sladko smetano in v toplo dodamo stolčen oziroma mlet mak ter na hitro, med mešanjem, pokuhamo (minuta, dve). Nato dodamo vse druge sestavine in premešamo.
3. Testo premažemo, zvijemo v štrukelj in damo v namaščen potičnik premera približno 24 cm.
4. Pečemo 15 minut na 160 stopinj, nato dvignemo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še 50 minut.
5. Zadnjih 20 minut potico prekrijemo s peki papirjem. Pečeno pustimo v potičniku, dokler se ne ohladi, šele nato jo zvrnemo na servirni krožnik.
Poizkusite še: Mini mandljeve potičke s čokolado
Recept: Mirjam Grilc
Foto: Sonja Ravbar