Odprta Kuhinja

Malenkost, da bodo rogljički s šunko in sirom še boljši

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Rogljički s šunko in sirom postanejo še bolj zapeljivi, če jih naredimo v pomanjšani različici. V nadev lahko spravimo različne ostanke mesnin in tudi koščke sira.

Z njimi lahko razveselimo male in velike jedce, kar pa je najbolje, v nadev lahko zavijemo tudi pustne ostanke, denimo kos pečenega ali kuhanega mesa, ki nam je ostal, ko so maškare odšle od hiše. Poleg mesa, narezanega na koščke, lahko v nadev dodamo še malo sira, žlico skute in zelišča, denimo peteršilj. K toplim rogljičkom ponudimo preprosto doma pripravljeno pomako, narejeno iz kisle smetane, suhega kopra, ščepca soli in malenkosti oljčnega olja.

Rogljički z ostanki pusta


Za 32 kosov.

Testo

  • 500 g gladke moke

  • 2,5–3 dl mlačnega mleka

  • 1 kocka svežega kvasa

  • 1 jajce (in še eno za premaz)

  • 1 žlica sladkorja

  • zravnana žlička soli


Nadev

  • 100 g kuhanega ali pečenega mesa

  • 50 g poltrdega sira (na primer loški ementalec)


Priprava


1. V mlačno mleko razdrobimo kvas, dodamo žlico moke in žlico sladkorja. Premešamo in počakamo 15 minut. Zmes med mešanjem vlivamo k moki, ki smo ji ob rob dodali sol. Dodamo jajce in zgnetemo voljno testo. Oblikujemo dva hlebčka. Malo ju pomokamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo približno pol ure, da vzhajata.

2. Medtem pripravimo nadev: kuhano ali pečeno meso razrežemo na tanke trakove, potem na kvadratke. Sir grobo naribamo. Oboje premešamo.

3. Po dobre pol ure vzhajanja na rahlo pomokani površini razvaljamo prvi hlebček – krog naj bo nekako take velikosti, kot da bi pripravljali pico (premera okoli 30 centimetrov). Vsak krog kot torto razrežemo na 16 delov. Na krajši rob vsakega trikotnika razporedimo za grah veliko kroglico nadeva in se potrpežljivo lotimo zavijanja rogljičkov – od širokega dela proti ozkemu.

4. Prelagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko.

5. Pustimo 10, 15 minut, da znova vzhajajo.

6. Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem in pečemo 15 ali 20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija.
Priporočamo še: 3 jedi iz preprostega testa za palačinke
Datum Objave: 21.2.2023 ob 19:02

Več iz te teme:

kvašeni rogljičkimini rogljički

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.