Mandljevi rogljički

Priprava 10 minut, počitek vsaj pol ure, čas peke 8–10 minut.
Sestavine
- 200 g moke
- za noževo konico pecilnega praška
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu
- 50 g mletih mandljev
- 120 g masla
- 2 rumenjaka
Priprava
1. V posodo damo moko, pecilni prašek, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in mandlje. Dobro premešamo.
2. Dodamo maslo v koščkih in ga s prsti dobro pomešamo med moko. Zdaj dodamo še rumenjaka, premešamo, zmes zvrnemo na delovno površino ter hitro zgnetemo testo. Ovijemo ga s folijo ali vstavimo v vrečko ter pospravimo v hladilnik za pol ure.
3. Iz ohlajenega testa oblikujemo za prst debele svaljke in jih narežemo na 5–7 cm in zapognemo v rogljičke. Položimo jih na pekač s papirjem za peko in v ogreti pečici pečemo 7–10 minut, da rahlo porjavijo.
Različica: Mandlje nadomestimo z lešniki, orehi ali kokosovo moko. Za povsem vaniljeve rogljičke mandlje nadomestimo z moko, uporabimo pa tudi dve vrečki vaniljevega sladkorja ali z burbonsko vaniljo odišavljen sladkor. Če želimo sladkorne, še tople povaljamo v sladkorju v prahu. Sicer jih okrasimo tako, da konca potopimo v čokoladni obliv, potresemo z mrvicami, oreščki …
Koristen nasvet: Pri svaljkanju malce pritiskamo testo ob delovno površino, da se povsem gladko oblikuje in ne razpada.
Priporočamo: Natisnite si našo brezplačno predlogo za ustvarjanje adventnih koledarjev
Fotografija: Krištof Koman