Marelična marmelada iz pečice, ki jo morate poznati

Kultni domači shranek, s perona odhaja zadnji vlak za zares dobre, zrele marelice. Ker je bila letos letina v naših krajih, ki slovijo po teh sadežih, bolj pičla, domačih breskev pa je še manj, se je vredno podvizati: še dva, tri tedne, smo poizvedeli, bodo na tržnicah.

Zelo preprost način, za marsikoga pravzaprav edini zares uporaben. To je marelična marmelada po tradicionalnem receptu, ki v taki ali drugačni obliki kroži med ljudmi – okus se precej koncentrira, pa tudi nobene nevarnosti ni, da bi se nam marmelada prismodila, kajti toplota v pečici prihaja enakomerno in z vseh strani. In še: tudi prekuhati je pravzaprav ne moremo …

Pečena marelična marmelada

  • 2 kg marelic
  • 1 kg sladkorja
  • sok 1 limone
  • 4 žlice ruma ali konjaka, 1,5 dl vina traminec
  • po želji in dostopnosti 2 vaniljeva stroka

Priprava

1. Marelice operemo, ne lupimo, odstranimo koščice in narežemo na četrtine.

2. Prerežemo limono in sok med prsti, da nam ne uide kaka peška, precedimo k marelicam. Pomešamo.

3. Dodamo vino in rum ali konjak ter stroka vanilje, prerezana po dolgem in počez, in prav tako pomešamo, nato prisujemo sladkor in še zadnjič dobro mešamo, tako da se vse sestavine razporedijo med sabo. Pustimo čez noč, da se sadje macerira.

4. Naslednji dan pečico nastavimo na 200 stopinj in polovico sadja preložimo v pekač, segati ne sme više kot dva prsta pod rob. Potisnemo v pečico in pečemo tako dolgo, da se količina reducira za tretjino, pomešamo le tu in tam, predvsem se potrudimo, da ostrgamo rob.

5. Z ohlajenim krožnikom opravimo test želiranja: kanemo kapljico marmelade in jo čez nekaj minut pobezamo z nohtom: če se površina začne gubati, je marmelada nared in bo primerno želirala.

6. Nalijemo v kozarčke, ki smo jih sterilizirali v vreli vodi (pečica je pač zasedena, če imamo dve, je to sicer najlažji način: 10 minut na 100 stopinjah), zapremo s pokrovčki, obrisanimi z močnim žganjem, obrnemo na glavo in počasi hladimo.

7. Postopek ponovimo še z drugo polovico marelic.

Namig: Pečemo v dveh delih, ker tako skrajšamo čas prekuhavanja sadja: prej zavre. Če imate dovolj velik pekač in vas ne moti, da bo marmelada temnejša zaradi daljše toplote obdelave, lahko pečete naenkrat.

Zgodovinska zanimivost: Ponavadi se taka marmelada peče kar v posodi/pekaču za pečenke. V starih kuharskih knjigah v receptih za marmelado vedno najdemo opozorilo, da jo moramo pripravljati v posodi, v kateri še nikoli prej nismo kuhali ničesar mastnega, sicer se bo pokvarila.

Opomba: Koščke vanilje največkrat odstranimo pred polnjenjem, ne bo pa nič narobe, če kakšen ostane.
Priporočamo še: Polnjene paprike: 7 idej, kako vse jih lahko pripravimo

Fotografija: serezniy/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana