Odprta Kuhinja

Marmorni piškoti: prave keks bombe te sezone

Piškoti
Odpri galerijo
A+   A-
Ni decembra brez vseprisotne arome po peki piškotov. Da ne bodo keksi le paša za nos, temveč tudi za oči, jih spretno pripravimo iz dveh mas različnih barv.

Z marmoriranim vzorcem in sladkorno skorjico bodo kradli poglede z vseh strani – prave keks bombe! Pazimo pa, da bodo vedno pod nadzorom – mimoidoči prišlek bi lahko kupček piškotov »po nesreči« zamenjal za prezgodnje božično darilo.

 

Marmorni piškoti

Testo

  • 90 g masla
  • 60 g kremnega sira
  • 150 g sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • lupinica 1 bio pomaranče
  • žlička vaniljeve arome
  • 270 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • pol žličke sode bikarbone
  • 2 ščepca soli

Dodatno

25 g kakava

30 g moke

kristalni sladkor

 

Priprava

1. Piškotno testo: v posodo zložimo maslo, kremni sir, sladkor in vaniljev sladkor.

2. Dodamo celo jajce, rumenjak, pomarančno lupinico in vaniljevo aromo.

3. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo in sol.

4. Suhe sestavine stresemo k mokrim in mešamo, da dobimo homogeno zmes. Testo razpolovimo; k eni polovici primešamo 30 g moke, k drugi pa

25 g kakava.

5. Obe piškotni testi oblikujemo v kepo, ju tesno zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri.

6. Oblikovanje in peka: pečico vključimo na 170 stopinj.

7. Obe kepi testa razpolovimo, vsak kos pa na pultu z dlanmi oblikujemo v dolgo kačo.

8. Vse štiri kače zvijemo v eno kito, od katere odtrgamo približno 20 g testa in ga oblikujemo v kroglico.

9. Kroglico povaljamo v kristalnem sladkorju in jo postavimo na pladenj za peko, prekrit s peki papirjem.

10. Postopek ponavljamo, da porabimo vse testo.

11. Piškote pečemo 10–12 minut pri 170 stopinjah.

Res so prava paša za oči.
Res so prava paša za oči.

Datum Objave: 2.12.2023 ob 06:12

Več iz te teme:

božični piškotimarmorni piškoti

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.