Marmorni piškoti: prave keks bombe te sezone
Z marmoriranim vzorcem in sladkorno skorjico bodo kradli poglede z vseh strani – prave keks bombe! Pazimo pa, da bodo vedno pod nadzorom – mimoidoči prišlek bi lahko kupček piškotov »po nesreči« zamenjal za prezgodnje božično darilo.
Marmorni piškoti
Testo
- 90 g masla
- 60 g kremnega sira
- 150 g sladkorja
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- lupinica 1 bio pomaranče
- žlička vaniljeve arome
- 270 g moke
- žlička pecilnega praška
- pol žličke sode bikarbone
- 2 ščepca soli
Dodatno
25 g kakava
30 g moke
kristalni sladkor
Priprava
1. Piškotno testo: v posodo zložimo maslo, kremni sir, sladkor in vaniljev sladkor.
2. Dodamo celo jajce, rumenjak, pomarančno lupinico in vaniljevo aromo.
3. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo in sol.
4. Suhe sestavine stresemo k mokrim in mešamo, da dobimo homogeno zmes. Testo razpolovimo; k eni polovici primešamo 30 g moke, k drugi pa
25 g kakava.
5. Obe piškotni testi oblikujemo v kepo, ju tesno zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri.
6. Oblikovanje in peka: pečico vključimo na 170 stopinj.
7. Obe kepi testa razpolovimo, vsak kos pa na pultu z dlanmi oblikujemo v dolgo kačo.
8. Vse štiri kače zvijemo v eno kito, od katere odtrgamo približno 20 g testa in ga oblikujemo v kroglico.
9. Kroglico povaljamo v kristalnem sladkorju in jo postavimo na pladenj za peko, prekrit s peki papirjem.
10. Postopek ponavljamo, da porabimo vse testo.
11. Piškote pečemo 10–12 minut pri 170 stopinjah.