Marmorno pecivo

Kultno pecivo, druga vsebina.

Sestavine

– 3 jajca, 50 g grobo mletega kokosa, 20 g masla, 15 g kakava
– 50 g polnozrnate moke, 20 g fino mlete kokosove moke
– 3 jedilne žlice medu ali poljubnega sladila, ščepec soli
– 3 jedilne žlice ruma, 4 jedilne žlice mleka
– jedilna žlica vaniljeve arome, naribana lupinica 1 pomaranče
– 300 g grškega jogurta, 5 g luščin indijskega trpotca
Ganache
– 60 g sladke smetane, 60 g temne čokolade

Priprava

1. Z ročnim mešalnikom penasto stepemo jajca. Dodamo še mokre sestavine – grški jogurt, stopljeno maslo in med, rum ter vaniljevo aromo in zmešamo v gladko zmes.

2. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine – presejano polnozrnato moko, fino mleto kokosovo moko, grobo mleti kokos, sol in indijski trpotec.

3. Mokre sestavine skupaj z naribano pomarančno lupinico dodamo k suhim sestavinam. Dobljeno testo ločimo na dva dela in v enega vmešamo še kakav in 4 žlice mleka.

4. Poljuben pekač obložimo s peki papirjem in vanj z žlico izmenično vlivamo obe vrsti testa. Z vilicami oblikujemo poljuben vzorec.

5. Pecivo pečemo pri 170 stopinjah 30–35 minut.

6. Ko se ohladi, pripravimo še čokoladni ganache. Sladko smetano nad srednje močnim ognjem segrejemo do skoraj vrenja, nato pa odstavimo in vmešamo čokolado, da se stopi. (Biti moramo res pazljivi, da smetane ne segrejemo preveč, drugače se nam ganache ne bo strdil.) Prelijemo čez pecivo in postavimo na hladno, da se čokoladna krema strdi.

Hranilna vrednost (na 1 košček od 16): 130 kcal, 8,3 g M, 10 g OH, od tega 6 g sladkorja, 3,2 g prehranskih vlaknin, 4,5 g B

Fotografija: Anja Rutar/Zdravo z Anjo

Poskusite še: Orehovi kolački

Anja Rutar

Kuhanje je zame kot slikanje ali pisanje pesmi. Tako kot je veliko barv in tonov, toliko je tudi okusov. Od drugih pa nas loči to, kako jih kombiniramo. Ker pa kot svetovalka za zdravo prehrano in študentka živilstva in prehrane ne morem iz svoje kože, moje jedi temeljijo na nepredelanih in kakovostnih surovinah, a poskrbim, da so vseeno okusne in preproste.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana