Odprta Kuhinja

Martinov meni, ki je prijazen do želodca

baked apples
Odpri galerijo
A+   A-
Slastna praznična pojedina praviloma ni najbolj prijazna do želodca. Če boste sledili našim preprostim kulinaričnim nasvetom, bo tudi martinovo prava gurmanska avantura. Brez slabe volje in nadležnih težav.


Težave z zgago oziroma z želodcem so zelo pogoste in marsikomu lahko konkretno zagrenijo vsakdan. Toda ni nujno, da je tako. Že z nekaj hitrimi in preprostimi ukrepi lahko izboljšate kakovost svojega življenja - tudi med prazniki, ko so mize bogato obložene.

Osnovno pravilo pri tem naj bo, da uživate predvsem hrano, ki je sveže kuhana v malo tekočine, dušena v lastnem soku ali pečena brez maščob.

From above uncooked chicken breasts and fresh vegetables on wooden table.
From above uncooked chicken breasts and fresh vegetables on wooden table.


Pomembno je, da se torej pri pripravi martinovega jedilnika osredotočite predvsem na priporočljiva živila: pusto meso in ribe, zelena zelenjava (špinača, blitva, beluši, stročji fižol, bučke), buče, korenje, cvetača, koromač, rdeča pesa, krompir, jabolka, hruške, testenine in riž, puste mlince.

Ne zgolj izbor sestavin pri pripravi jedi, če želite uspešno premagati zgago, morate tudi nekoliko spremeniti svoj slog prehranjevanja: 

  • Bodite zmerni v količini obrokov, jejte večkrat in po malem.

  • Izogibajte se živilom, ki vam povzročajo težave, in jih nadomestite s primernejšimi. Na primer: orehi so težka hrana, zato jih v potici nadomestite s pehtranom.

  • Temeljito prežvečite vsak grižljaj. Tako boste hrano lažje prebavili.

  • Pijte vodo.

  • Po obilnih obrokih se ne ulezite. Če se ne morete odreči počitku, naj bo vzglavje dvignjeno.


Preverite podrobna priporočila glede prehrane, kako obvladovati težave z zgago.

Odkrijte izjemno okusen martinov meni


Osnove ste zdaj osvojili, sledi samo še primer jedilnika, s katerim lahko popestrite letošnje martinovanje.

Po slovenskem izročilu naj bi za martinovo ponudili pernato žival, kar je odlično izhodišče za lahek in do želodca prijazen jedilnik. Pri pripravi jedi izberite bolj puste kose mesa brez kože.

Meso lahko skuhate, spečete na manj maščobe, odlična izbira je tudi žar.

Bučkina kremna juha


Still life, food and drink, seasonal concept. Autumn spicy pumpkin soup in a white bowl with grain cereal rye bread on a table. Selective focus
Still life, food and drink, seasonal concept. Autumn spicy pumpkin soup in a white bowl with grain cereal rye bread on a table. Selective focus


Sestavine:

  • 1 kg buče

  • 200 g krompirja

  • 1 liter naravne zelenjavne juhe

  • Oljčno olje

  • Sol


Bučo in krompir olupimo in narežemo na manjše kocke ter v večji kozici na oljčnem olju popražimo. Premešamo in zalijemo s polovico juhe. Solimo in kuhamo približno 25 minut oziroma dokler krompir in buča ne bosta skuhana. Lonec odstavimo z ognja in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dolijemo še preostalo zelenjavno juho in dosolimo.

Postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami.

Piščančje rulade s špinačo in ajdovo kašo


Baked chicken breast stuffed with cheese and spinach
Baked chicken breast stuffed with cheese and spinach


Sestavine za rulado:

  • 500 g piščančjih prsi

  • 150 g špinače

  • Nariban parmezan

  • Sol

  • Oljčno olje

  • Sok limone


Umito špinačo prekuhamo v rahlo osoljeni vodi in sesekljamo na poljubne koščke. Prsi narežemo na tanjše zrezke, jih potolčemo in posolimo. Na zrezke položimo špinačo, posujemo z naribanim parmezanom in jih zvijemo v rulado. Lahko si pomagamo tudi z zobotrebcem.

Rulado enakomerno popečemo v ponvi, v katero smo dodali oljčno olje. Zalijemo s sokom limone in pečemo še nekaj minut.

Sestavine za ajdovo kašo s korenčkom:

  • 200 g ajdove kaše

  • 2 korenja

  • Sol

  • 2-3 dcl sveže zelenjavne juhe

  • Oljčno olje

  • Sol


Na olju prepražimo na kocke narezan korenček. Dobro premešamo in vmešamo še ajdovo kašo. Zalijemo z zelenjavno juho, dosolimo, še nekoliko premešamo in kuhamo približno 25 minut. Na koncu kašo lahko začinimo še s svežimi dišavnicami (peteršilj, timijan …).

Pečena jabolka v pečici


baked apples
baked apples


Sestavine:

  • 4 večja jabolka

  • Žlica medu

  • Sok limone

  • Cimet


Jabolka umijemo, obrišemo in jih izdolbemo, da dobimo dovolj veliko odprtino. V skledi premešamo ostanke jabolk z medom, sokom limone in cimetom. Jabolka nato napolnimo in jih pečemo 15 minut na 200 stopinjah Celzija.

Če prvi ukrepi ne pomagajo?


ni podpisa
ni podpisa
Zaupajte najbolj učinkoviti rešitvi*: zdravilu Nolpaza control, ki vsebuje zdravilno učinkovino pantoprazol in je edini zaviralec protonske črpalke, ki je na voljo brez recepta. Gre za najučinkovitejše* in varno zdravilo za dolgotrajno rešitev težav z zgago. Učinkuje 24 ur, torej tudi ponoči, za kar je treba zaužiti samo 1 tableto.

Zdravilo Nolpaza control je primerno za vse, ki imajo pogoste simptome, tudi za tiste, ki sočasno jemljejo več zdravil še za druge težave. Farmacevti in potrošniki ji zaupajo že več kot 10 let.

Več na www.nolpaza-control.si

*Savarino V, Di Mario F, Scarpignato C. Proton pump inhibitors in GORD. An overview of their pharmacology, efficacy and safety. Pharmacol Res 2009; 59: 135–53.

REŠITE KVIZ: Ali bi znali odpraviti težave z zgago?


Odgovorite na vprašanja in preverite, ali prepoznate glavne vzroke, ki lahko povzročijo zgago. Poleg tega boste lahko s pomočjo kviza ugotovili, kako si lahko pomagate sami.



Če našteti ukrepi ne pomagajo, je smiseln obisk osebnega zdravnika in po njegovi presoji specialista.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih stranskih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Naročnik oglasa je Krka, d. d., Novo mesto
Datum Objave: 18.11.2022 ob 09:11

Več iz te teme:

piščanecmartinovozgagaNolpaza control

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja