Odprta Kuhinja

Matevž: domača slovenska priloga, ki ne sme manjkati ob kislem zelju ali repi

Matevž je priljubljena slovenska priloga iz pretlačenega krompirja in fižola. (Foto: VeselovaElena/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Staro slovensko jed iz pretlačenega kuhanega krompirja in fižola, ki ji pravimo matevž ali krompirjev mož, imamo najraje ob kislem zelju ter repi.

Pretlačeni ali pire krompir je priljubljena priloga k mesnim in zelenjavnim jedem, zelo dobro dopolni različne omake. Kuhanemu krompirju dodamo mleko in maslo ter gladko zmešamo, osnovnemu receptu pa lahko dodajamo številne sestavne, denimo česen, tudi nariban sir, ki se lepo raztopi, sveža zelišča, prepraženo slanino, ocvirke. Prav poseben pretlačen krompir, matevž, postrežemo h kislemu zelju ali repi. Maslo in mleko nadomestimo z zaseko, ocvirki ali oljem, krompir in fižol naj ostaneta v koščkih. Gostoto in sočnost uravnavamo z vodo, v kateri se je kuhal fižol, ki jo dolijemo v želeni količini.

Matevž

Za 4 osebe.

  • 0,5 kg krompirja
  • 1 konzerva rjavega fižola
  • 1 čebula
  • 3–4 stroki česna
  • olje ali zaseka
  • sol, poper
  • sveži peteršilj

Priprava

  1. Krompir olupimo, narežemo, skuhamo v slani vodi in precedimo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.
  2. V kozici segrejemo zaseko oziroma olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo še česen, in ko zadiši, odstavimo.
  3. Fižol precedimo in stresemo k čebuli ter pretlačimo z vilicami ali tlačilko za pire.
  4. Dodamo krompir, popramo in pretlačimo do želene teksture. Po občutku zalijemo s tekočino od fižola, dobro premešamo, po potrebi dosolimo in potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Naslovna fotografija: Veselovaelena/Getty Images

Preberite tudi: Če nimate primernega prostora za shranjevanje česna, lahko naredite to

Onaplus.si: To je najbolj zdrav citrus, pravijo strokovnjaki (uničuje rakave celice)

Datum Objave: 16.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper