Matevž v ocvrtkih s kranjsko klobaso

Odpri galerijo
A+ A-
Stara jesensko-zimska jed, pripravljena na modernejši način.
Zelo priljubljenega matevža, ki ga najraje kuhate po našem receptu s kislim zeljem in pečenico, si je Vojislav Ilić - Vojo iz hotela Lajnar zamislil v povsem novi preobleki. Veliko bolj hrustljavi in še bolj krepki.
Matevž malo drugače
Za 4 osebe.
- 250 g krompirja
- 250 g fižola
- žlica masla
- žlica naribanega sira
- strok česna
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol, poper
Za paniranje
- malo moke
- 1 jajce
- nekaj drobtin
- olje za cvrtje
In še ...
- 4 kranjske klobase
- 4 žlice hrena v smetanovi omaki
Priprava
1. Krompir olupimo, narežemo na kockice in skuhamo. Prav tako skuhamo fižol. Oboje odcedimo, damo skupaj in pretlačimo.
2. Na maslu prepražimo strt česen, ki ga skupaj z drugimi sestavinami vmešamo v pretlačen krompir in fižol. Ohladimo. »Če mase ne bomo dobro ohladili, ne bomo mogli oblikovati ocvrtkov,« poudari kuhar tega tedna.
3. Oblikujemo krokete in jih povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v drobtinah.
4. Ocvremo jih v globokem olju.
5. Klobase položimo v hladno vodo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, ugasnemo ogenj, klobase pa pustimo v vodi kakih pet minut, da se lepo segrejejo. Postrežemo s hrenovo omako.
Namig: Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča chardonnay ali sivi pinot polnega telesa, z njo se bo dobro ujelo tudi rdeče vino višje svežine, denimo, cviček, barbera, modra frankinja.
Priporočamo tudi: Kultne jedi: segedin
Datum Objave: 18.11.2020 ob 07:11